Неделен книжен клуб

"Във времена на гаснещата светлина" от Ойген Руге

Не зная дали някой извън бившия социалистически лагер може да разбере докрай иронията, абсурда и трагедията на тази книга.

"Във времена на гаснещата светлина" от Ойген Руге

#АзСъмБСП заради… Тази книга може да продължи популярния напоследък хаштаг в много отношения и дори само затова е силно препоръчителна за прочит от всеки, без значение на колко е години и какво изобщо помни от социализма. Главното предимство на "Във времена на гаснещата светлина" е, че тя е написана забавно, интересно и се чете бързо и с удоволствие. [[more]] Тази книга е една от придобивките ни от тазгодишната Нощ на литературата, но всъщност е издадена сравнително отдавна. Въпреки многото награди на Ойген Руге за това му първо произведение – впрочем, напълно заслужени – изглежда популярността му у нас е ограничена и книгата се продаваше на символичната цена от 5 лв. Трябва да отбележа, че това са най-добре инвестираните ми пет лева от доста време насам.

Основното събитие в книгата, около което се изгражда фабулата, е юбилейният 90-и рожден ден на Вилхелм Повилайт, който събира членовете на семейството от няколко поколения. Вилхелм е типичен партиен функционер – героичната му биография е пълна с полулегенди и пълни измислици, верността му към партията отдавна е само средство за лична облага, идеалите му са повече от спорни, а зад гърба му стоят трудът и усилията на жена му и още много предани и близки хора. На рождения му ден лично или духом присъстват съпругата му Шарлоте, безкомпромисен партиен работник, директор на академия (за отбелязване – с основно образование); нейният син Курт Умницер – историк на работническата партия на ГДР, бивш концлагерист в Сибир; руската му съпруга Ирина и нейната майка; техният син Александър – най-обърканият персонаж в книгата, разпънат между времена и идеи, и неговият син Маркус – изоставено от всички дете в края на пубертета. Историята прескача между различни събития през последните шест десетилетия и постепенно заплита персонажите в сложна мрежа от любови и омрази.

Не зная дали някой извън бившия социалистически лагер може да разбере докрай иронията, абсурда и трагедията на тази книга. За нас обаче в подобна история няма никакви тайни. Приятният стил на автора и добрият превод на Жанина Драгостинова в някаква степен неутрализират драматизма на подобно социално и историческо откровение. Книга, която трябва да се дава за четене на учениците през ваканцията.