Общество

Възраст, която не е за изпускане

Академия за родители

Възраст, която не е за изпускане

Продължаваме да ви представяме най-интересните теми от форума „Академия за родители“.

Последните десетилетия бяха посветени на нови открития за развитието на децата ни в основополагащия период до 6-годишна възраст. Вече знаем много за нуждите им, за етапите, през които преминават, за това как се конструира техният мозък, за факторите, които влияят позитивно или негативно. Но, уви, в периода, в който капацитетът за развитие на децата е най-голям, пазарът на игри и занимания за тях масово отговаря с еднократни, безцелни и нискокачествени продукти, книжки с беден речник и странни илюстрации или скучни игри с пределно ясен резултат.

Какво всъщност получават децата ни от този тип дейности? Нека сверим предлагането с потребностите.

1. В този период скоростта, с която се формират нови връзки в мозъка, е феноменална - 700 синапса в секунда. Количеството знание за реалния живот, което децата искат да поемат и могат да обработят, е необхватно. Това постепенно отслабва след 6-годишна възраст - точно когато децата тръгват на училище и от тях тепърва ще се изисква да започнат "сериозното учене".

2. Креативността е способността ни да правим връзки между привидно несвързани неща, да погледнем на света от различен ъгъл и да раждаме нови идеи. Решаването на проблеми по креативен начин се превръща в най-същественото умение на XXI век - умение, което при малките деца е със 100-процентов потенциал, а след това започва да намалява.

3. Действията на децата в ранните години са насочени към изпълняване на последователни стъпки - напред ги движи не крайният резултат, а процесът на постоянно активно учене, пробата и грешката. Това е предпоставка за развитие не на фиксирано мислене (да разчитаме само на сегашните си умения и способности), а на много по-ценното прогресивно мислене (постоянно да се учим и да развиваме нови умения и способности). [[more]] 4. В този период децата имат много голяма потребност и естествено предразположение да натрупват и обогатяват речника си. Те сякаш са обсебени от думите - с лекота запомнят десетки изрази и термини на възрастните, искат да четат, да им разказваме и да знаят по много за всякакви теми. Затова комуникацията в семейството може както да обогати, така и силно да ограничи речника им.

Виждаме ли всички тези знания приложени на пазара на детски играчки, семейни игри и забавления, учебни материали и образователни институции? За съжаление, почти никога - затова ежедневните ни родителски решения са толкова важни. В каквато и посока да решат да поемат занапред децата ни, всичко ново ще се изгражда върху основата, която е положена в най-ранните години от живота им - шанс за тях и за нас, който не е за изпускане.

Автор: Цвети Камова, създател на Red Paper Plane