Изкуство

Хелън Мирън – една кралица на 68

Март е месецът на киното – започва с връчването на наградите Оскар и после ни очаква София Филм фест. Блясък и емоции – и от двете по много.

Хелън Мирън – една кралица на 68

Март е месецът на киното – започва с връчването на наградите Оскар и после ни очаква София Филм фест. Блясък и емоции – и от двете по много. Няма по-подходящ момент да си спомним за своите любими актриси, които винаги с удоволствие гледаме – на червения килим или на големия екран.

И при цялата ни любов към интересните и талантливи млади кинозвезди, истинските кралици на екрана са онези, на които времето е отредило тази титла. Като тази – Хелън Мирън.[[more]]Хелън, чието истинско име е Миронова, е от прочуто руско семейство – дядо й бил представител на Руската империя в Лондон, където се занимавал с доставка на оръжие и оборудване за царската армия. След революцията той останал в Англия. Майка й е англичанка. По стечение на обстоятелствата, Хелън Мирън печели световна слава доста късно – на 61 години, с ролята си на кралица Елизабет ІІ във филма „Кралицата“. След това тя играе тази роля още няколко пъти – сериозно в „Аудиенцията“ или на шега в „Бесни Страшни Пенсии ІІ“.

Макар и звезда с холивудска слава, Хелън Мирън си остава европейка – тя се гордее с бръчките си и никога не е посещавала пластичен хирург. Освен това не боядисва косата си и с гордост казва точната си възраст. Дрехите й винаги са внимателно подбрани така, че да подчертават едновременно фигурата, но и възрастта й и неизменно е част от списъците с най-добре облечени жени. Ето някои от любимите ни нейни превъплъщения – като истинска кралица.