Общество

Хиляди полякини на протест срещу криминализирането на абортите

Колкото и да ни се вижда невероятно, това се случва в момента в една европейска държава...

Хиляди полякини на протест срещу криминализирането на абортите

Колкото и да ни се вижда невероятно, това се случва в момента в една европейска държава... Хиляди полякини протестират в момента във Варшава и други големи градове срещу плановете на управляващата партия да приеме нов, още по-рестриктивен закон срещу абортите. Въпреки че досега действащият е един от най-строгите в цяла Европа, управляващите консерватори в силно повлияната от католицизма Полша възнамеряват да криминализират всеки аборт, независимо дали е резултат от изнасилване или инцест, дали бременността застрашава майката или плодът е увреден.

Подобен закон би заявил недвусмислено, че телата на жените са собственост на държавата и че те нямат право да разполагат с тях по свое усмотрение, дори и по сериозни медицински причини. Страховете, че дори естествените помятания ще водят до криминални разследвания и евентуално до затвор за майките, са доста сериозни.

Протестът парализира цялата държава, тъй като жените са половината от работната сила в 38-милионната Полша. Облечени в черно, полякините излязоха на улиците, блокираха стария исторически център на полската столица и заявиха, че имат нужда от доктори, не от мисионери. "Правя го за дъщеря си", заяви една от протестиращите, 41-годишната Габриела, пред Ройтерс.