От А до Ям

Хляб с бекон

Предлагаме ви два лесни варианта с едно и също тесто

Хляб с бекон

Поглеждайки назад, предпочитанията ми за готвене са най-вече в сферата на закуските, предястията, гарнитурите, тестените изделия, десертите… По-рядко основни ястия. Разбира се, изключвам фамилните рецепти, които всеки приготвя по традиция и често.

Според мен за приготвянето на едно вкусно парче месо или риба, не са нужни много усилия и фантазия, а най-вече добро качество и усет, за да се поднесат сочни и ароматни. Но пък, например, при десертите е друго нещо. Всеки от нас е любител на съставки, които понякога отсъстват при купените или често не са комбинирани според вкуса ни. Да не говорим за количеството захар и консерванти, доста от които бихме си спестили, ако ги приготвим в домашната ни кухня. Същото важи и за хляба. Той може да бъде направен по всевъзможни начини. Предлагам ви два лесни варианта с едно и също тесто, само допълнителните съставки са различни. Те ще допаднат особено много на мъжката аудитория, заради ароматния бекон в тях.

Едновременното им приготвяне пести усилия и време. Нека си доставим тази изпълнена с ухания радост!

[[quote:0]]

250 г типово брашно
100 г малки кубчета пушен бекон
100 г малки кубчета кашкавал
200-250 мл млечна вода (50% прясно мляко+50% вода)
1-2 ч.л. червен пипер
1 скилидка чесън (счукана)
1 ч.л. сол

[[quote:1]]

250 г типово брашно
250 г тънки ленти пушен бекон
200-250 мл млечна вода (50% прясно мляко+50% вода)
1 с.л. зехтин
1 с.л. мащерка
1 к.л. сол

[[quote:2]]

½ кубче прясна мая на хляб
1 ч.л. захар

 

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в малко хладка вода, добавя се захарта, поръсва се с 1-2 с.л. брашно и се оставя покрита да шупне.

2. В две дълбоки купи се пресяват по 250 г типово брашно. В средата и на двете се прави кладенче и шупналата мая се разбърква и разделя по равно.

3. В едната се добавят всички съставки за хляба с бекон и кашкавал. Замесва се като се разбърква с дървена лъжица или гумена шпатула до много гъста смес (2-3 минути). Сместа се прехвърля в продълговата форма за кекс с дължина 25 см. (предварително покрита с пергаментова хартия или добре намаслена и набрашнена). Покрива се и се оставя да удвои размера си.

4. Във втората купа се добавят всички съставки за хляба с бекон и мащерка, без лентичките бекон. Замесва се меко тесто и се оставя покрито да втаса.

5. Беконът се запържва леко без мазнина.

6. Тестото се намесва и върху повечко брашно се разточва на правоъгълник с приблизителен размер 30 на 40 см. Отгоре се нарежда беконът. Навива се на руло и се поставя в предварително покрита с пергаментова хартия продълговата кексова форма с размер 30 см. Оставя се покрито да втаса. [[more]] 7. Хлябовете се пекат в предварително загрята на 180-190°С фурна около 40 минути.

Вместо типово може да ползвате бяло брашно. Вместо бекон – шунка.

Ако останат за другия ден, може да ги подгреете в предварително загрята на 180°С фурна за 10-15 минути, ще станат като току-що изпечени.