Неделен книжен клуб

"Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот"

Струва си да се опитаме да си спомним за това време, докато датчаните го живеят тук и сега, а международните изследвания често ги сочат за най-щастливата нация в света.

"Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот"

Дългата история на ХЮГА (hygge) може да се разкаже и с няколко думи: ако у дома имате камина или палите често свещи; имате дървена маса и други мебели от естествени материали, декоративни възглавници, меки одеяла, книги, произведения от керамика; обичате да пиете кафе, да хапвате шоколад, да се събирате с приятели, да носите вълнени пуловери, да се разхождате сред природата – е, значи вашият живот е много ХЮГА. С една дума е уютен.

Историята на датската дума "хюга" обаче е история на преживяването и обживяването на горния списък. На внимание към детайла, към свещта, към вълната на пуловера, към шоколада и сладкишите, към хората, които са във вашия кръг.

Това, което е ХЮГА на север, е романтичната душа на юг. Тя ще се отдаде на удоволствието, ще украси масата за вечеря, ще запали свещ. Светлината има особено значение за датчаните, а светлината и топлината на живия огън са първата съставна част на ХЮГА. Останалите 9 елемента са:

  • Присъствие – да бъдеш тук и сега; да изключиш телефона.
  • Удоволствие – кафе, шоколад, сладки, торти.
  • Равенство – "Ние е повече от аз" – поделяне на задачите.
  • Благодарност – няма нищо по-хубаво от изразяването на благодарност.
  • Хармония – това не е състояние. Вече те харесваме. Няма нужда да изтъкваш постиженията си.
  • Комфорт – създайте си уют. Дайте си почивка. Всичко е въпрос на това да се отпуснете.
  • Примирие – без драми. Политиката ще я обсъждаме друг път.
  • Общност – изградете отношения и общи теми за разговор.
  • Убежище – това са вашите хора. Атмосферата изпълва със спокойствие и сигурност.

И на юг палим интериорни свещи и камини, но светлината е в изобилие и се приема за даденост. На север има 172 дъждовни дни в годината и остра нужда от светлина. Неслучайно сезонните терапии с лампи са измислени там. 

ХЮГА е съществително, прилагателно и глагол. Ето какво свързват датчаните с ХЮГА: горещи напитки (около 90% от отговорилите), свещи (80%), камини (75%), Коледа (70%), настолни игри (70%), музика, ваканция, бонбони и торта, готвене, книги, неделите, рожденни дни – все над 50% от отговорилите.

Факторите, които са най-малко ХЮГА: телевизия, бурно време, алкохол, домашни любимци, партита, растения, кюмпютърни игри, спорт (!) – с около 20% тежест и Фейсбук – с около 5%.

Спорно е има ли превод думата на други езици. Със сигурност е преносима като съдържание, но концепциите в различните страни не са напълно идентични. ХЮГА ми напомни за една друга дума, за която бях чела наскоро – японската amae. Лингвистите твърдят, че тя няма превод, но има преносимо съдържание, което се отнася до създаването на нарочна тотална зависимост на детето от майката и презумпцията за майчината любов и снизхождение. Съдържанието на amae съвсем спокойно може да се припише и на италианските майки например, но нюансите ще бъдат различни. Същото е и с ХЮГА.

Освен светлината друг много важен ХЮГА фактор са хората и отношенията ни с тях. Авторът ги нарича "най-добрият показател за щастието". По-големият брой ХЮГА елементи (изброени по-горе) се отнасят именно до връзките ни с хората: присъствието, равенството, хармонията, примирието, общността и убежището – общо 6 от 10. С две думи датчаните са емпиричното доказателство, че човекът е социално животно преди всичко. С малко повече думи датчаните са Азия вътре в Европа. Това, разбира се, само в смисъла, в който азиатските и всички други колективистични общества възприемат ролята на хората в живота: акцент върху групата и нейните интереси, а не върху тези на отделния човек; изграждане на собствена идентичност благодарение на връзките с групата.

Ако това още не е пробудило интереса ви към Севера, ето още малко описание. [[more]] Всички сме чували за датски дизайн – леко ретро мебели и елементи, като цветове, форми и конфигурации, напомнящи ни за годините преди 90-те. Ето това е и ХЮГА – пътуване във времето назад. За мен това е пътуване към една позабравена нормалност. Пътуване в съхраненото минало – преди да се появят изтощаващите човека важности на нашето съвремие. Там, във времето, в което семействата се събират на вечеря, а не открадват време да похапнат.

"ХЮГА е скромна и бавна. Тя е за това да избереш старото пред новото, семплото пред крещящото и спокойствието пред превъзбудата." 

"Шампанското и мидите може да бъдат наречени по много начини, но ХЮГА не е един от тях".

"...Колкото повече противостои на консуматорската култура, толкова по-добре. Колкото повече нещо се свързва с пари и престиж, за толкова по-малко ХЮГА се счита то."

Струва си да се опитаме да си спомним за това време, докато датчаните го живеят тук и сега, а международните изследвания често ги сочат за най-щастливата нация в света.