От А до Ям

Ягодови петифури с мента и сметана

Тази прекрасна, лесна и много вкусна рецепта се изпълнява с минимум усилия. Резултатите винаги са страхотни, а рискът от грешки е почти минимален.

Ягодови петифури с мента и сметана

Днес споделям една прекрасна, лесна и много вкусна рецепта, която можете да изпълните с минимум усилия. Резултатите винаги са страхотни, а рискът от грешки е почти минимален. Най-хубавото е, че в рецептата основна роля играят любимите на всички ягоди, които все още може да откриете навсякъде.

Единственото, което се изисква от вас, е да отделите около 30 минути, да подготвите продуктите и да включите кухненския робот (ако нямате, един блендер също ще ви свърши работа). Всичко останало можете да поверите на децата, а вие да им асистирате и да следите да не избързат и да изгълтат всички ягоди. Аз имах неблагоразумието да оставя Вики за малко и ягодите, които бях отделила за украсата на петифурите, изчезнаха за по-малко от пет минути. Не че беше фатално, но се наложи да правим отново петифури следващия уикенд, за да мога да споделя с вас малко вкусни снимки от финала. [[quote:0]]

За блата:
160 г обикновени бисквити
80 г бадеми
60 г разтопено масло
2 с. л. течен мед
1-2 с. л. вода
квадратна форма за торта с пружина със страни 23 см

За ягодовата смес:
600 г ягоди
10 листенца прясна мента
400 г цедено кисело мляко
100 г мед
200 мл млечна сметана 35%
½ течна ванилия
15 г желатин на прах (пакетче и половина)
30 мл студена вода

За декорацията:
200 мл млечна сметана 35%, добре охладена
50 г пресята пудра захар
ягоди
пресни листа мента

За да направите блата, смилате много фино в кухненския робот бисквитите и бадемите. След това добавяте меда, маслото и водата. Смилате отново, докато всички продукти се смесят добре, така че сместа да се слепва, когато я притиснете с пръсти. В случай че се рони и не се слепва добре, може да добавите още малко вода и мед, докато постигнете желания резултат.

Покривате тавичката с хартия за печене и изсипвате сместа в нея. Разпределяте я равномерно по дъното и притискате с пръсти или сладкарска шпатула. Оставяте в хладилника, докато приготвите вкусната ягодова смес.

За нея заливате желатина с 30 мл вода и го оставяте да набъбне. В това време загрявате сметаната в подходящ съд на бавен огън, като добавяте ванилията. В момента, в който сместа заври, сваляте от котлона, добавяте набъбналия желатин и разбърквате, докато той напълно се разтопи.

Ягодите и ментата се смилат в блендера на кухненския робот, докато се получи гладка смес. Цеденото мляко и медът се разбиват с миксер в голяма купа, като към тях след това постепенно добавяте разбитите ягоди и мента, както и сметаната с желатина. След това изсипвате сместа върху охладения блат. [[more]] Оставяте парфето в хладилника да се стегне и охлади за няколко часа. Времето, необходимо за стягане на парфето, зависи от температурата, която поддържа вашият хладилник, но имайте предвид, че са нужни поне четири часа.

След като парфето се стегне, го нарязвате на малки квадратни парчета и декорирате със сметана, нарязани ягоди и листенца мента. За да подготвите сметаната за декорация, трябва само да я разбиете с миксер, докато стане пухкава. След това добавяте пресятата пудра захар и отново разбивате с миксера за около минута.

Да ви е сладко!