Общество

За срещата ми с Ариана Хъфингтън

На нас, Момичетата от града, името на Ариана Хъфингтън говори много. Не само защото малко или много моделът на нейното медийно чудо – The Huffington Post – ни е служил за вдъхновение...

За срещата ми с Ариана Хъфингтън

Поканата

Когато получихме поканата на Мтел да присъстваме на ежегодното събитие, организирано от Telekom Austria Group във Виена, бяхме поласкани. Когато обаче научихме името на лектора, който щеше да застане на сцената на future.talk 14, истински се развълнувахме. На нас, Момичетата от града, името на Ариана Хъфингтън говори много. Не само защото малко или много моделът на нейното медийно чудо – The Huffington Post – ни е служил за вдъхновение, а най-вече защото от подобни личности човек винаги може да научи нещо ново. Очакванията ни се оправдаха. И то не само заради срещата с Ариана, а и заради цялостното преживяване на тези два дни в австрийската столица, които ме срещнаха с интересни хора, освежиха погледа ми към живота и събудиха неочаквани мисли и чувства.

Събитието

future.talk е събитие на Telekom Austria Group, собственик на Мобилтел България, което всяка година фокусира вниманието на обществото към значима тема и интересен лектор. Досега на него са гостували имена като Al Gore, Kofi Annan, Steve Wozniak, Sir Tim Berners-Lee и  Sir Richard Branson.

Гостът

Arianna Huffington е съ-основател и главен редактор на The Huffington Post – медиен феномен от най-ново поколение, събрал в едно предимствата на традиционните и новите, дигитални, медии. Създаден през 2005, днес Huff Post има издания в цял свят, награда Пулицър от 2012 г., и „златно бъдеще” по думите на своята основателка. Самата тя, през 2009 г., е поставена под номер 12 in първата класация на Forbes' за най-влиятелните жени в медиите и под номер 42 в глобалния Media List 100 на The Guardian. Извън безспорния й професионален успех, за мен тази чудесно изглеждаща жена беше интересна в чисто човешки план - нещо, което намери отговор в споделените от нея ценности и чисто женските, дори на моменти умилителни, вълнения за живота и важните неща в него.

Темите

Бъдещето на журналистиката и традиционните медии беше основната тема на изложението на Ариана Хъфингтън, както и на последвалата дискусия с участието на германския журналист Stefan Niggemeier и изпълнителния директор на  Telekom Austria Group Hannes Ametsreiter. Излишно е да ви казвам колко важна е тази тема за здравето на днешното общество, не само в България, но и в Европа и света. Жалко е, че докато в цивилизования свят темата за медиите е по-скоро свързана с предизвикателството на дигиталния свят и оцеляването на традиционната журналистика, у нас все още става въпрос и за свободата на словото...

Какво каза Ариана Хъфингтън, четете в понеделник...