От А до Ям

За кокосовото масло и един малко по-различен ябълков сладкиш

Кокосовото масло е без аромат и вкус. Има висока температурна устойчивост и спокойно може да се използва за готвене. Веднъж отворено, издържа месеци, на стайна температура.

За кокосовото масло и един малко по-различен ябълков сладкиш

Отдавна бях чула за кокосовото масло и славата му на най-полезната мазнина (за коeто горещо ви препоръчвам да се информирате), но ми отне време да намеря такова и да започна да го използвам. Тъй като все още не се използва широко в Европа, цените му са от главозамайващи до прилични. Аз намерих моето в етно-магазин, но се намира и във всички био-магазини, а вероятно и по големите хранителни вериги. В началото, тъй като е кокосово, предполагах, че се използва в сладкарството и има дъх на кокос, но това се оказа невярно.

Кокосовото масло е без аромат и вкус. Има висока температурна устойчивост и спокойно може да се използва за готвене. Веднъж отворено, издържа месеци на стайна температура. Тъй като е твърдо, не е желателно да го държите в хладилник. Започва да се топи при около 25 градуса, така че в разгара на лятото ще забележите, че е втечнено. Спокойно и без угризения можете да го мажете на тънко вместо масло върху препечената си филийка сутрин. Тъй като асоциирам кокоса с десерти, първият ми опит с кокосовото масло беше тази рецепта. Не знаех точно как да го използвам и затова адаптирах, като замених маслото и олиото с кокосово масло, а бялото брашно – с бадемово. Резултатът беше такъв, че разчистих рафта и оставих само него, зехтина и олиото от гроздови семки.

[[quote:0]]

3-4 червени ябълки
1-2 ч.л. цейлонска канела
1 с.л кафява захар
2 яйца
100 г кафява захар
150 г бадемово брашно
100 мл мляко
2 с.л кокосово масло (разтопено)
½ пак. бакпулвер
щипка сол

За заливката:

1 яйце, 1 с.л кафява захар, 1 с.л кокосово масло (разтопено)

Загрейте фурната на 180 градуса. Ябълките почистени, но необелени, нарежете на лентички. Разбъркайте със захарта и канелата. Оставете настрана. С миксер смесете съставките за тестото. Постелете тавичка с хартия за печене и изсипете половината от сместта. Върху нея наредете ветрилообразно ябълките. Покрийте с останалата част от тестото (не се притеснявайте, ако не покрие плътно плодовете). Печете за 30 минути. Извадете сладкиша и с вилица направете дупки на няколко места. Добавете заливката и печете още 10 минути.

Кокосовото масло освен в готвенето можете спокойно да използвате и като козметичен продукт. Съдържа антиоксиданти, които са полезни против бръчки, хидратира и тонизира кожата, а в маски прави чудеса за косата, тоест е и мощно оръжие в борбата ни за вечна младост:-)