Момичешки тайни

За моите любими чорапогащи

Днес всички възприемаме чорапогащника за нещо естествено, без да си даваме сметка колко по-лесен е живота ни, само защото той съществува.

За моите любими чорапогащи

Предполагам, и вие като мен  ползвате изключително често чорапогащи. Отваряме гардероба, избираме подходящия модел и цвят, без  да се замислим колко много функции и качества имат те. Днес всички възприемаме чорапогащника за нещо естествено, без да си даваме сметка колко по-лесен е животът ни, само защото той съществува.

На 15 март 1940 г. за първи път на пазара излизат фините дамски чорапогащи. Тяхното откритие и производство става възможно благодарение на американският химик Уолъс Хюм Кародърс, който открива найлона и го патентова на 16 февруари 1937 година.

Днес на пазара има изключително богато разнообразие от чорапогащи. Всички отговарят на различни нужди и изпълняват различни функции.[[more]]За всички е ясно, че фините прозрачни чорапогащи се изработват основно от полиамид и еластан, като понякога те са с добавка на ликра /еластан/, памук или микрофибър.

Тук е важно да знаем, че тези с ликра са гладки, не се смъкват и не образуват колене и гънки. Докато микрофибърът придава на тъканите копринена мекота и луксозен външен вид. Чорапогащите, съдържащи микрофибър, са много удобни за носене и много по–трайни от останалите.

 Кройките в моделите чорапогащи се различават по следните елементи:

  1. Чорапогащи с ограничител: в горната част чорапогащите са по-плътни, което ги прави по-удобни и сигурни.
  2. Чорапогащи без ограничител: чорапогащите са с еднаква плътност по дължината на целия крак и в ханша. Подходящи са за по–къса дреха.
  3. Чорапогащи с ограничител и с парче: допълнително пришитото парче придава свобода на движенията и предпазва чорапогащите от разшиване по съединителния шев.
  4. Чорапогащи с допълнително парче: специално пришитото парче е за размер 7 или XL
  5. Чорапогащи без ограничител и с парче: комбинацията между двете е предпочитана заради свободата и удобството, които гарантира.
  6. Пръстите са с уплътнител: така те са по–здрави и подходящи за обувки със закрити пръсти.
  7. Пръстите са без уплътнител: подходящи за обувки с открити пръсти
  8. Чорапогащи с облечена нишка: основната еластомерна нишка е облечена с друга нишка (полиамид или микрофибър). Това придава на чорапогащите мекота и плътност.

Прозрачност на чорапогащите: DENIER, DEN

За да изберем най-подходящия артикул е важно да сме наясно с някои факти относно прозрачността/плътността на чорапогащите.

Повечето чорапогащи, които се предлагат през топлите месеци, са с дение от порядъка на 15 - 20, а продуктите с по-голямо дение / от 40 и повече/ са за предпочитане през по-студените есенни и зимни месеци.

Всяка различна плътност е комбинация от предимства и недостатъци. Непрозрачният чорапогащник би прикрил някои несъвършенства на кожата, по-траен е и има по-добър затоплящ ефект в сравнение с прозрачните продукти, но не предлага чувствения външен вид на прозрачните чорапи и чорапогащи.

Видът на прекрасно изглеждащите крака може да бъде многократно подсилен от умело подбрани прозрачен чорапогащник, но се къса по-лесно и колкото по-прозрачен е, толкова по-малко топли той.

Интересното е, че някои производители препоръчват чорапогащи от 13 и по-малко дение да се обуват с гумени ръкавици.

Общоприето е да се счита, че чорапогащите от:

60 и повече дение са плътни;

30 - 50 дение са полупрозрачни;

20 дение са стандартни прозрачни;

15 - 19 дение са много прозрачни;

10 - 14 дение са супер прозрачни;

до 9 дение са ултра прозрачни.

Размерите:

Както знаете всички артикули имат таблица на опаковката им. Много е важно да се съобразяваме с нея, за да не купим погрешен размер чорапогащник. За да изберем най-подходящия продукт обикновено значение имат нашето тегло, ръст и ханш.

Поддръжка:

Заради фината материя, от която са изработени чорапогащите, не се препоръчва те да се перат в пералня, нито да се сушат на пряка слънчева светлина или в близост до отоплително тяло. Температурата на водата при ръчно пране не трябва да е по-висока от 30 градуса. Въпреки това в момента на пазара има изключително модерни перални и препарати, които ни позволяват да се спасим дори и от ръчното пране.