Любов и други бедствия

За радостта от второ дете

Никога не съм предполагала колко е хубаво и приятно да имаш второ дете. Винаги съм мислела, че наличието на повече от едно дете те обрича напълно, оставя те без сили и капка свободно време Поради това дълго време отлагах и не исках да забременея втори път. Не желаех отново да потъна във водовъртежа от ангажименти, съпътстващи отглеждането на едно дете.  

За радостта от второ дете

Никога не съм предполагала колко е хубаво и приятно да имаш второ дете. Винаги съм мислeла, че наличието на повече от едно дете те обрича напълно, оставя те без сили и капка свободно време.

Поради това дълго време отлагах и не исках да забременея втори път. Не желаех отново да потъна във водовъртежа от ангажименти, съпътстващи отглеждането на едно дете. Страхът от изгубването на моето Аз ме вцепеняваше и по никакъв начин не исках отново да попадам в спиралата на безвремието.

Независимо от безбройните си страхове, включително и този от физическия ужас, съпътстващ акта на раждане, в един момент забравих за всичко и майчинският ми инстинкт надделя. И аз реших, че е време да стана майка за втори път.[[more]]Всичко се разви изключително бързо и забременях почти мигновено. Не след дълго на бял свят се появи едно малко ангелче, което завладя съвсем естествено моя свят. Страхът от всичко отстъпи пред радостта от връзката с извора на живот, струящ от това малко и крехко създание. Болката, неудобството и безсънието, съпътстващи всяка майка в първите няколко месеца, вече не ме плашеха – аз знаех всичко. Всичко важно, за да не изпитвам ужас от неизвестното и да не припадам телом и духом в този нелек период.

Изведнъж осъзнах, че няма нищо по-хубаво от това да отглеждаш второ дете. Веднъж изминала нелекия път на съзряване и осъзнаване на факта, че вече не си само ти, а от теб зависи животът и щастието на едно дете – всичко е различно. Знаеш, че децата плачат, разболяват се и имат своите силни и слаби моменти. Осъзнала си, че не всичко зависи от теб и можеш да им помогнеш само когато си спокойна и не изпадаш в безтегловност при сблъскването с всеки нов проблем.

И вече знаеш, че да бъдеш майка не е лесно, но е невероятно във всяко едно отношение.