Забравената архитектурна красота на старите минерални бани на София

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

През есента на 2013 г. фотографът Здравко Йончев заснема банята в Овча купел. Вдъхновен от уникалната постройка, чрез своите фотографии той иска да я покаже на повече хора и да ги накара да си я представят не само в миналото, но и в бъдещето. Текста и снимките към него публикувахме и ние, разбира се с любезното съгласие на Здравко, с цел провокиране на обществена дискусия и с надеждата за възраждане на баните, така че някой ден всички да можем да ги посетим.

Затова, наистина очакваме с нетърпение датата 28 август 2014 г., когато официално се открива и изложбата на Здравко Йончев, която ще ни представи забравената архитектурна красота на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя.

Уникалните кадри ще пренесат нас зрителите в атмосферата на западащите, но прекрасни балнеолечебници на София.
Тя ще е в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър до 10 септември и обхваща 30 платна с общо 37 снимки. А уникалните кадри, заснети и обработени с помощта на специфична фотографска техника, са подкрепени с исторически факти и ще пренесат нас зрителите в атмосферата на западащите, но прекрасни балнеолечебници на София. Изографисани и многоцветни плочки, потънала в зеленина остъклена тераса, овални сводове, римски колони, фантастични входни зали, зали с басейни...

Освен това, събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и ще се проведе в периода, в който международното жури ще вземе окончателно решение кой български град ще вземе тази титла! Истински вълнуващо, нали?

Кристина обича да излиза на среща с града. Да върви дълго пеша, да открива нови интересни места и барове, да завива по малки цветни улички и да се любува на красивата архитектура в столицата. Друго нейно описание, за което приятел й подсказва, е „пресушителката на морето, преброителката на песъчинките“, защото най-спокойна, щастлива и вечна се чувства, когато е близо до морския бряг...