Общество

Запознайте се с Джес Уейд, която променя Wikipedia

Wikipedia + Безстрашно момиче = Вдъхновяваща история

Запознайте се с Джес Уейд, която променя Wikipedia

Напоследък доста често преоткривам и ползвам Wikipedia, за да правя библиографските си справки за местата, на които отсяда Юлето, и е съвсем нормално радарът ми бързо да засече формула, утвърдила се като успешна сред статиите на The Guardian.

Wikipedia + Безстрашно момиче = Вдъхновяваща история

Джес Уейд е изследовател в областта на електрониката в лабораторията Blackett на Imperial College в Лондон. Обикновено момиче, което твори малките си подвизи всеки ден. В никакъв случай не е по-малко вдъхновяваща обаче от големите имена, та дори отговаря и лично на съобщения във Facebook.

Позовавайки се на статистика от Института по инженерство и технологии, която посочва, че само 9% от работната сила в областта са жени (в Англия), Джес се амбицира да популяризира момичетата в науката и намира необичаен и находчив начин да го направи. Условията ѝ са две: жената, за която пише, да има значителен принос в научните среди и второ, да няма информация/страница за нея в Wikipedia (в която може да пише всеки един потребител).

Джес запретва ръкави и не се ограничава в конкретна област. От началото на януари 2018 г. до момента е публикувала над 270 материала за жените в науката. Целта ѝ е да пише по една статия на ден. Признава обаче, че понякога е толкова развълнувана, че има дни, в които пише по три. Стремежът да популяризира женското научно съсловие, ѝ действа почти като наркотик. Започва и не може да спре, защото колкото повече чете за тези сензационни жени, толкова повече се вдъхновява от личните им истории.

Първо се впечатлява от


работата на Ким Кобб, американски климатолог и професор в Училището по земя и атмосферни науки в Технологичния институт в Джорджия. За нея Джес казва: "Толкова е интересна, изследва коралите, гмурка се в океана сама, за да събира проби!".

Амбицирана от първата си "среща", Джес не спира дотук, набира скорост и попада не на кого да е, а на Сюзън Голдберг, американски журналист и главен редактор на списание National Geographic. Сюзън редактира списанието от първото му публикуване през 1888 г. Преди да се присъедини към National Geographic, работи в Bloomberg и USA Today. 

Мислех си: "Това е скандално!", така че ѝ направих страница.

Това заявява Джес, а продуктивността ѝ става лавинообразна. Понякога жените учени, за които пише, я "намират" случайно. Един ден, когато пресича през оплетените сгради по физика и математика, среща колега и преди да се усети, си казва: "Това е Емма Маккой, първата жена професор по математика тук. Да ѝ направя страница!".

Джес не се ограничава да работи само на един фронт. Непрекъснато номинира други жени за награди, включително и Ема Чапман, астрофизик в "Империал", наградена с Royal Society Athena Prize миналата седмица.

Вярно е, че една птичка пролет не прави, но предвид скоростта, с която се разпространява информацията в Интернет пространството, Джес и нейното дело стават все по-популярни. Издания с огромен брой читатели са привлечени от нея и започват да отразяват инициативата ѝ. Разбира се, получава и доста хейт от Facebook потребители, обвинения, че сугестира мнение и пропагандира фокусирането върху определени среди. На тях тя спокойно и с усмивка отговаря:

Предполагам, че науката е по-добро място за всеки, който работи в нея. Това се случва, когато признаем и приноса на тези страхотни жени. Тогава момичетата, които се захващат с научна дейност, ще дойдат в много по-овластяваща среда.

От мен силни адмирации за усилията ѝ! С нетърпение чакам да видя кое ще е следващото прославено от трудовете на Джес Уейд момиче.