Защо не отслабвам?

Защо не отслабвам?
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Статиите, които пиша, винаги имат за цел да бъда практични и да съдържат полезни и приложими съвети и препоръки, свързани с храненето и спорта.

Днес ще ви предложа няколко възможни причини защо въпреки усилията, които полагаме, тялото ни отказва да се раздели с излишните килограми. Защо последните 5 са най-трудни за сваляне? Кои са най-честите грешки, които допускаме в опитите си да отслабнем? Защо е толкова важно да изберем начин на хранене, а не диета с ограничен срок на годност? До какви последици водят рестриктивните диети?

Има много причини да не сваляме килограми: преминаването от диета в диета, прием на твърде малко храна, прием на твърде много храна, никаква физическа активност, прекомерна физическа активност, заболявания, възраст, бавен метаболизъм, хипотироидизъм (проблеми с щитовидната жлеза), липса на сън, стрес, хормонални нарушения и т.н.

Защо обаче се случва така, че всяка хапка, която преглътнете, се отбелязва някъде по тялото ви? Аз работя с жени на различна възраст. Признавам, че тези, които са на възраст над 35, са едни от най-разумните, склонни да се вслушат не само в съветите ми, но и в телата си.

Преди известно време две доста по-млади момичета отчаяно ми разказаха за безрезултатната си борба с последните 5 кг. Разпитах ги подробно какво са консумирали през въпросния ден.

Менюто: закуска – 1 плод, обяд – салата с пилешка пържола, вечеря – салата с едно варено яйце или само салата.

Не обичам калориите и рядко смятам, но за експеримента изчислих, че техните са приблизително 600-700 ккал. за целия ден. И математиката не ми е любима, но съм наясно със значимия факт, че за да поддържа жизнените си функции (не говоря за включени силови тренировки в залата, а за жизненоважни функции на организма), на една жена са й необходими между 1000-1400 ккал. дневно.

Какво се има предвид под функции на организма? Правилната работа на всички системи в тялото.

Така например на жена с ръст 164 см, тегло 60 кг и възраст 29 години са й нужни 1300 ккал на ден, а жена на 57 години, висока 160 см, 57 кг, има дневна нужда от 1120 ккал.

Ако към тези сметки добавим ежедневие, свързано с физическо натоварване, домакинстване, носене на торби, гледане на деца, липса на сън и т.н., то тогава и цифрата следва да бъде и доста по-различна.

(Изчислете своя базов метаболизъм)

Тези две момичета не са представителна извадка, но опитът ми показва, че драстичното намаляване на калории е една от най-честите грешки при отслабващите.

Веселина Янева създава Fitness Boutique Joy преди 4 години и решава, че това ще бъде място само за жени. Тренировките са индивидуални, винаги под наблюдението на фитнес инструктор, не се използват машини, а собственото тегло и свободни тежести. Останалата част от услугите, които предлага на своите клиенти, са тренировки на Вибро Плейт, антицелулитни LPG масажи, видео тренировки и изготвяне на...