Общество

Защо фотографите живеят толкова дълго?

Средната продължителност на живота на фотографите е 82 години.

Защо фотографите живеят толкова дълго?

Това са някои от най-великите фотографи на всички времена, а в скобите е възрастта, която са доживели: Анри Картие-Бресон (96), Робер Дуано (82), Хелмут Нютън (84), Ървин Пен (92), Ричард Аведън (81), Ева Арнолд (100), като списъкът може да бъде продължен още доста. [[more]] А това са съвременни фотографи, които всички познаваме и все още работят активно: Карл Лагерфелд (84), Йозеф Куделка (79), Дейвид Бейли (79), Патрик Демаршелие (74), Питър Линдберг (73), Паоло Роверси (70) и т.н.

Средната продължителност на живота на фотографите е 82 години. Не зная дали има такава статистика за другите професии, но като нищо ще се окаже, че професията на фотографа е сред шампионите по дълголетници. Какво е обяснението?

Днес всеки от нас може да снима. Но фотографията изобщо не е техническият процес по запечатване на една гледка на снимка. Най-напред фотографът трябва да намери тази перфектна гледка. Както казва един от изброените по-горе дълголетници, „качеството на вашите снимки на първо място зависи от това колко са износени подметките ви“. Така че фотографът е човек, който прекарва много време на открито, при това в движение. За ползата от движението е излишно да говорим.

На второ място е самият творчески процес. Анри Картие-Бресон казва, че по време на снимки логиката само пречи, а времето за мислене е преди и след това. Истинските творци по време на работа са в нещо като медитация, те напълно се потапят в процеса, главата им се изпразва от мислите за ежедневието, всичко, свързано със стрес и бързане, изчезва. Това е нещо като транс, който със сигурност помага да се промени напълно фокусът на човек към ежедневието, да се постигне покой поне за известно време.

Излиза, че снимането е идеално занимание – здравословно движение, съчетано с умиротворяващо съзерцание. В крайна сметка е чудесно, че всички ние можем да се занимаваме с това в свободното си време – когато пътуваме или при всяка дълга разходка на открито. Така ще добавим малко красота в живота си. И дълголетие, разбира се.