Защо ни трябва емоционална "Бърза помощ"

Защо ни трябва емоционална "Бърза помощ"

Снимка: kaboompics.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Факт е, че сме съставени от физическо и емоционално тяло. Невероятно е колко грижи полагаме за външната си обвивка - къпем, мажем, подстригваме, боядисваме, тренираме, храним, поим и правим секс с идеята да се чувства комфортно и да изглежда добре.

Колко от тези усилия полагаме за емоционалното си тяло?

Тъкмо обратното, емоцииите често крием, тъгата и скръбта подтискаме, истинските си желания трансформираме в приемливи и добре звучащи клишета, гневът ту избухва, ту се превръща в неудовлетвореност и мрънкане, а любовта си изразяваме често по странни начини.

След години на лутане из собствените си емоционални лабиринти, с голяма изненада установяваме, че страдаме от трудно за диагноза физическо заболяване.

Грижата за емоционалното здраве е крачка напред в желанието ни да функционираме по-добре и да сме по-информирани и уверени във възпитанието на децата си.

Всъщност ако подходим честно към себе си, ще установим, че изпитваме емоционални затруднения много по-често от физически. Отхвърляне, усещане за несправяне, самота, безпомощност, гняв или тъга ни преследват не само наяве, но и насън.

Случи ми се да странствам по света и да се поогледам кой как се справя с това противоречие. За щастие, имах достатъчно време, за да навляза в някои културни особености, и се оказа, че френско говорящите нации като че ли са намерили път натам.

Интересно ми беше да видя как, докато се опитвах да убедя всички колко съм добре, хората около мен се отнасяха към емоционалните си затруднения без срам и неудобство. Горе-долу като да си хванал грип, стомашно разстройство или