Любов и други бедствия

Защо ни трябва емоционална "Бърза помощ"

Емоцииите често крием, тъгата и скръбта потискаме, истинските си желания трансформираме в приемливи и добре звучащи клишета

Защо ни трябва емоционална "Бърза помощ"

Снимка: kaboompics.com

Факт е, че сме съставени от физическо и емоционално тяло. Невероятно е колко грижи полагаме за външната си обвивка - къпем, мажем, подстригваме, боядисваме, тренираме, храним, поим и правим секс с идеята да се чувства комфортно и да изглежда добре.

Колко от тези усилия полагаме за емоционалното си тяло?

Тъкмо обратното, емоцииите често крием, тъгата и скръбта подтискаме, истинските си желания трансформираме в приемливи и добре звучащи клишета, гневът ту избухва, ту се превръща в неудовлетвореност и мрънкане, а любовта си изразяваме често по странни начини.

След години на лутане из собствените си емоционални лабиринти, с голяма изненада установяваме, че страдаме от трудно за диагноза физическо заболяване.

Грижата за емоционалното здраве е крачка напред в желанието ни да функционираме по-добре и да сме по-информирани и уверени във възпитанието на децата си.

Всъщност ако подходим честно към себе си, ще установим, че изпитваме емоционални затруднения много по-често от физически. Отхвърляне, усещане за несправяне, самота, безпомощност, гняв или тъга ни преследват не само наяве, но и насън.

Случи ми се да странствам по света и да се поогледам кой как се справя с това противоречие. За щастие, имах достатъчно време, за да навляза в някои културни особености, и се оказа, че френско говорящите нации като че ли са намерили път натам.

Интересно ми беше да видя как, докато се опитвах да убедя всички колко съм добре, хората около мен се отнасяха към емоционалните си затруднения без срам и неудобство. Горе-долу като да си хванал грип, стомашно разстройство или


да ти е излязла голяма пъпка и трябва да вземеш незабавни мерки. Правеха го бързо, естествено и без притеснение.

Добре де, и ние тук си имаме нашите начини да се терапевтираме. За щастие, сме нация, в която социалното общуване е много естествено и често. Виждаме се с приятел, поговорим, поплачем, посмеем се и като че ли облакът е преминал.

Защо да не отлагаме? Защото, когато си счупим крак, не си стоим вкъщи виещи от болка и не чакаме да отмине.

Но пък от друга страна, светът върви напред и вече е намерил доста ефективни начини за информирано справяне с емоционалните затруднения. Въпреки че психологията е относително млада наука, тя се развива много бързо и в много посоки, от дългосрочни терапии през такива, които са ориентирани към бързо намиране на конкретно решение, до мотивационни тренинги. Място си намери и т.нар. поп психология (популярни списания, Паулу Коелю, кратки рецепти за справяне), която също има своите потребители.

Да, всеки от нас е устроен различно и механизмите за справяне с емоционалните проблеми са специфични, затова и може би има толкова многообразни подходи и решения.

Грижата за емоционалното здраве е крачка напред в желанието ни да функционираме по-добре и да сме по-информирани и уверени във възпитанието на децата си.

Защо да не отлагаме? Защото, когато си счупим крак, не си стоим вкъщи виещи от болка и не чакаме да отмине. Защото знаем, че ако костите не се наместят навреме, ще зараснат накриво и ще куцаме през останалата част от живота си.

Автор: Камелия Игнатова