Любов и други бедствия

Затворените врати на лятна София

Тези врати ден след ден са измествани от гладката безличност на съвремеността...

Разходките лятно време по улиците на София са едно от нещата, които обичам дори повече от това да съм някъде на почивка в провинцията. Вероятно това е останало още от детството ми, когато оставах без връстници, с които да споделям времето си и запълвах летните дни с четене и дълги безцелни обикаляния из околните на дома ми места. [[quote:0]] Има нещо магично, лениво носталгично, една нежна крехка мимолетност като красива пеперуда с избелели шарки на крилата си, готова да предаде полета и да се остави на милостта на неизбежността. Но все още тук, все още прелитаща на кратки разстояния. Моментът, в който сякаш градът е на твое разположение - очаква те, без да бърза за никъде, поставяйки върху масата си поочуканите сервизи на бившето си великолепие.

Можеш да отвориш книга в парка или на пейка пред дома, да седнеш на стол, изнесен на тротоара пред кафенето, да кривнеш в първата изпречила се пред теб пряка и да се вмъкнеш в чужд двор, откъсвайки плод. Заглеждаш се по вратите, останали от времето, когато хората живееха в къщи, търсиш сянката на все още неотсечените дървета и чуваш как софийските врабчета споделят колко малко места са останали, където могат да се събират. [[more]] Попадаш на изоставени табели и си представяш какъв е бил вкусът на хляба, изпичан във фурната, чиито прозорци са налепени с обява за продажба. Намираш тук-там, кретащи, подпирани от махленска солидарност, малки магазинчета, в които към продавачите се обръщат с "бай" и "лельо". Случва се дори да намериш обновена, подредена и отворена сграда, мръзнеща безнадежно през зимата, празна, ронеща керемиди и мазилка.

Ала сякаш повече са затворените врати, тези с некролозите, светове, към които път вече няма. Тези врати ден след ден са измествани от гладката безличност на съвремеността, която се отваря автоматично посредством модерна технология, гълтаща дворовете, нахапваща тротоарите и заменяща дърветата с ролетни гаражни порти. Новите уж лъскави и улавящи слънцето стъклени сгради, високите бетонни блокове, притиснати един в друг, гризат от небето и лишават от улици котките. Сякаш самото лято изтънява, губи градските си багри, вкуса на сезонните си ястия, звуците на горещите си хитове. Остарява... и не води вече наникъде.