Общество

Жаклин и нейното мото

И изведнъж осъзнаваш, че има теми, които те вълнуват по различен начин, стават ти любими и много държиш да присъстват в живота ти.

Жаклин и нейното мото

Снимка: Личен архив

Всеки попада по различен начин на социалните каузи, които го „запалват”. Някои сами намират каузите, при други е обратното – каузите намират тях. И изведнъж осъзнаваш, че има теми, които те вълнуват по различен начин, стават ти любими и много държиш да присъстват в живота ти.

Така става и с Жаклин Цочева, която се занимава с PR от 17 години и наскоро пое публичните комуникации и връзките с обществеността на „Кока-Кока Хеленик” за България. Както самата тя разказва, разбира го един ден, докато мислено се връща назад във времето. И си дава сметка, че в забързаното ежедневие през ръцете и главата й минават стотици продуктови презентации, събития, доклади и рекламни кампании, но в сърцето й остават само онези, в които е вложила част от себе си.

Първата е кампанията срещу рака на гърдата, организирана от AVON, а втората – за правата на децата, по която се запалва, докато работи в UNICEF. Радва се, че и на сегашната си позиция може да продължи да се застъпва за правата на хората, за това децата и младежите да получават качествено образование и да имат възможност да повишават социалните си умения. И да добави нова кауза – да научим хората да събират разделно своите отпадъци, за да имаме по-чиста природа.

„Ако правиш нещо само за себе си, то ще си отиде с теб. Но ако помагаш светът да бъде по-добро място за живеене, това остава и се предава напред.“

Но от всичко най-много я зарежда възможността чрез ангажираността си с каузите да увлича околните.  Както става с профилактиката на рака на гърдата, чието промотиране приема за своя мисия. И започвайки от себе си и приятелите, близките и колегите си, помага на много хора да осъзнаят важността на проблема, записва им прегледи, за да се „престрашат” да се прегледат. Тези хора се превръщат в следващите посланици на каузата и увличат и други. И независимо че от години вече не е в AVON, Жаклин не спира да дава личен пример и да помага за това повече хора да се преглеждат. Защото вярва, че трябва да се променят нагласите на хората към собственото им здраве и към това на близките им и че нещо толкова бързо като редовния профилактичен преглед може да спаси живот. И е въпрос на отговорност да го правим – заради себе си и заради семействата си.

И както самата тя споделя, „Ако правиш нещо само за себе си, то ще си отиде с теб. Но ако помагаш светът да бъде по-добро място за живеене, това остава и се предава напред.“

Това я свързва с


другата социална кауза, на която е отдала сърцето си – децата и тяхното право на образование. Жаклин цитира изказването на Нобеловия лауреат по икономика Джеймс Хекман, че „най-добрата инвестиция е в развитието на децата“, и следва съвета на баща си, че образованието е единственият начин човек да се развива и да върви напред. Ролята на ученето през целия живот осъзнава чрез самата себе си – ако не е имала възможността да се образова, срещата с учителите, които да я увличат, и семейството, което да я подкрепя, едва ли би успяла да бъде тази, която е сега.

По време на работата си в Детския фонд на ООН обаче е видяла, че не всички деца имат тази подкрепа. И както самата тя споделя, „в бизнеса се научих да гледам винаги нагоре, да следя и да се радвам на повишаващи се цифри; в UNICEF разбрах, че е важно да вървиш напред и да се радваш и на намаляващите данни за деца, настанени в институции, или за такива, които отпадат от училище; заслужава си всяка крачка, всеки малък успех”.

За себе си Жаклин казва: „Аз съм емоционална, лесно се паля, ако усетя, че нещото си струва, че някой ще се почувства по-добре, особено ако това е дете.” Тази си страст към каузата за образованието на децата прехвърля и на новата си позиция в системата на „Кока-Кока Хеленик” и кампанията за безплатни курсове „Youth Empower”, чрез която деца и младежи получават достъпна и качествена възможност да подобрят лидерските и социалните си умения.

„Аз съм емоционална, лесно се паля, ако усетя, че нещото си струва, че някой ще се почувства по-добре, особено ако това е дете.”

Като човек на бизнеса Жаклин вярва, че той има силата да променя и че бизнес хората са предприемчиви, амбициозни, планират и организират много добре задачите си и гонят цели с конкретни резултати. Същевременно са изпълнени с желание да направят света по-добър. И че неслучайно класациите на сп. „Форбс” са изпълнени с толкова много хора от бизнеса, които даряват време или средства за различни каузи. Както самата тя споделя, много често емоциите са тези, които те карат да помогнеш на дадена кауза. Устроени сме така, че да бъдем полезни, без значение с какво се занимаваме. Но е важно не просто да помагаш, а да се поинтересуваш дали помощта ти наистина е добра и дали хората наистина имат нужда от нея.

Жаклин се радва, че има много колеги и приятели, с които заедно правят нещата да се случват. И се зарежда с мисълта, че когато им се обади, те с готовност и безвъзмездно се включват. Защото работата по социални каузи – независимо дали превенция на рака на гърдата или правата и образованието на децата, променя хората. Както тези, които даряват времето и усилията си, така и онези, които се въвличат. Но и хората, на които помагаме. И затова вярва, че изграждането на общности е много важно. Че усещането за принадлежност е много силно и зареждащо. А да организираш такива общности от съмишленици за добри каузи, е много по-лесно.