Момичешки тайни

Живи подправки на балкона - малко съвети

От два сезона отглеждам подправки вкъщи и кухнята ми мирише по абсолютно различен начин. Живата билкова смес изглежда добре и винаги може да влезе в употреба за салата, супа или друго ястие. Ето малко съвети, които ще ви помогнат да се справите с това предизвикателство, дори и да не сте опитвали досега.

Живи подправки на балкона - малко съвети

От два сезона отглеждам подправки вкъщи и кухнята ми мирише по абсолютно различен начин. Живата билкова смес изглежда добре и винаги може да влезе в употреба за салата, супа или друго ястие. Ето малко съвети, които ще ви помогнат да се справите с това предизвикателство, дори и да не сте опитвали досега.[[more]]Изберете подправки, които използвате най-често - няма особен смисъл да засаждате естрагон, ако ще го ползвате веднъж в годината. За мен лично е най-добре да се концентрирам върху магданоз, копър, босилек, мащерка и розмарин. Често употребявани обаче още са салвията (градински чай), риганът, дивият чесън.

Избирайте съдове, които са от естествен материал - карамика, глина, камък, метал, дърво - и подчертават зеления цвят.

В саксия растенията може да се садят по-нагъсто, отколкото в градина, така че зеленината буквално да извира от съда. Ако решите да засадите много видове в един съд, не забравяйте че храстовидните трябва да са по средата, а висящите – по края.

Друг готин вариант, който работи дори в затворено помещение, е да засадите подправките в еднакви саксии и да ги наредите на перваза като малки зелени стражи.

Висящата кошница е страхотен избор, особено ако кухнята ви има балкон, на който да я разположите. В такъв съд без проблем се хващат копър, босилек, висящ розмарин и мащерка – те наистина преливат от него.

Първата година си играх да засаждам първо разсад, а после да го прехвърлям в саксиите – загубих много време и закъснях с естествения график на растеж. Моят съвет е да си купите готов разсад от големите оранжерии или градински магазини и директно да го засадите в саксия.

Идеалното време за засаждане на подправките е късната пролет, тоест - отсега до края на май. Шест седмици след това на всеки седем дни ги подхранвайте с балансиран течен тор.

Винаги, когато садите растение в саксия, правете отводняващи отверстия и дренажен слой.