Начин на живот

Жълтите моряшки къщи на Копенхаген

Те били построени по времето на крал Кристиан IV през 1631 г. за моряците от нарастващия Кралски военноморски флот на Дания. Присъединяването към датската военна флота струвало на моряците между 16 и 20 години от техния живот, а синовете им ставали част от него по рождение.

Преди около месец преместих себе си и целия си багаж в страната, в която според Шекспир има нещо гнило. Живея в едно малко датско градче на около 40 минути път с влак от столицата. Разбира се, като момиче, израснало в големия град, не мога да се лиша от чести разходки до Копенхаген.

Желанието ми да срещам непознати лица, да вкуся нов маслен сладкиш или да намеря някоя вълшебна затънтена уличка ме отведе до едно прекрасно място, което ме заинтригува и реших да ви го представя. Това е районът Нибодер. Той привлече любопитството ми с дългите си ръждивожълти едноетажни и двуетажни къщи, които изглеждат като извадени от приказка на Андерсен. (Всъщност Ханс Кристиан ги споменава в една от творбите си, “Бъзова майчица”, на датски “Hyldemoer”).[[more]]Те били построени по времето на крал Кристиан IV през 1631 г. за моряците от нарастващия Кралски военноморски флот на Дания. Присъединяването към датската военна флота струвало на моряците между 16 и 20 години от техния живот, а синовете им ставали част от него по рождение.

Можем да се досетим, че докато те мореплавали, през по-голямата част от годината в къщите живеели техните самотни съпруги и деца. Говори се, че някои жени слагали светеща лампа на прозореца като знак за любовниците си, че съпругът им си е у дома...

В началото тези къщи били с цветовете на датския флаг – бяло и червено, но по-късно ги боядисват в жълто. Уникалното е, че те оцеляват през годините и в днешно време все още се обитават от датски граждани. За наш късмет една от къщите е музей и може да се разгледа отвътре, а в останалите можем да хвърлим някой „скришен“ поглед, тъй като датчаните нямат навик да спускат завеси заради липсата на ярка светлина през повечето време на годината.

Ако искате да ги видите, докато се разхождате в Копенхаген, ще ги намерите на улици, носещи имена на растения или животни като например Tulipanstrædet (“Лале”), Timianstrædet (“Тимян”), Lavendelstrædet (“Лавандула”), Krokodillegade (“Крокодил”), Delphingade (“Делфин”).

София Шамановска