От А до Ям

Зимна торта с тиква, орехи и шоколадов ганаш

Тортите са ценни, защото са отражение на желанието ни да направим семейството и приятелите си щастливи.

Зимна торта с тиква, орехи и шоколадов ганаш

[[more]] Обичаме сладкиши и торти. А когато стават, стават. Може да са класики като френската селска торта или по-иновативни като суровата шоколадова торта. Изборът е безкраен. Интересното е в това да пробваш, да вложиш старание и желание.

Според мен за една домашна торта най-важното е да е прясна и вкусна. Оставете перфектния външен вид на сладкарите! Наблегнете на качествените продукти – подберете хубави яйца, шоколад или сметана. Тук няма санитарни изисквания за яйца на прах, не е нужно да ползвате синтетични оцветители, нито рискувате да ви продадат замразявана торта на няколко дни. Старанието и желанието са важни. Тортите затова са ценни. Защото са отражение на желанието ни да направим семейството и приятелите си щастливи. А в това винаги има повече трепет и хубава емоция, отколкото перфекционизъм. Голяма работа, ако някой ъгъл не е както трябва. Дайте предимство на несъвършенството и сърцато се отдайте на предизвикателството!

Днешната торта е такава. Блатовете имат вкус на печена тиква, орехи и шоколадов чипс, ухаят божествено на ванилия, канела и индийско орехче, а в шоколадовия ганаш има и мъничко кафе арабика. Останалото е захар, разбира се – не може да се избегне в една торта. 

Технологията е елементарна, нямате нужда от никаква специална посуда, инструменти – една телена бъркалка стига. Нямате нужда и от тортена форма за печене. Аз рядко използвам моята, след като открих, че в кръгли алуминиеви тавички за еднократна употреба блатовете никога не залепват, винаги излизат перфектно изпечени и могат да се пекат едновременно.

[[quote:0]]

За тортата:
2 ч.ч. пюре от тиква (около 400 г)
1 ч.ч. растително олио
1 ч.л. екстракт ванилия
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела на прах
½ ч.л. индийско орехче на прах
2 ч.ч. бяло брашно
½ ч.ч орехи
½ ч.ч. шоколадов чипс

За шоколадовия ганаш:
500 мл прясна сметана
2 с.л. масло
1 ч.л. кафе
350 г шоколад 

 

Нарежете тиквата на парчета, поставете ги върху хартия за печене и я изпечете на загрята фурна (200 градуса) за около половин час. Готова е, когато е напълно омекнала. Извадете парчетата, изчакайте да изстине. Почистете я от кората и пасирайте много добре (с пасатор, в блендер или с вилица).

Намалете фурната на 180 градуса.

С метална бъркалка разбийте много добре яйцата в голяма купа. Добавете захарта и ванилията и разбъркайте така, че сместа да започне да побелява. Добавете бакпулвера, канелата, индийското орехче и на части брашното, разбърквайки всичко до гладка, хомогенна, пухкава смес. Накрая прибавете към нея пюрето от тиква, счуканите на едро орехи и шоколадовия чипс. Разпределете съдържанието в три кръгли алуминиеви тавички (диаметър 16-18 см), които предварително са намазани с олио и поръсени с брашно. Ако искате торта с по-голям диаметър, разделете сместа за два блата.

Печете блатовете за около 40 минути. В края им пробвайте с клечка и, ако излиза суха от блатовете, значи са готови. Извадете ги, оставете ги настрана и изчакайте да изстинат.

Докато се пекат блатовете, направете шоколадовия ганаш. Начупете шоколада (няма значение какъв е шоколадът, използвайте какъвто обичате) на парчета. Изсипете сметаната в стъклена купа и я загрейте за 3 минути на 750W в микровълновата фурна. Извадете я и добавете 1 ч.л. кафе, шоколада и маслото. Изчакайте 30 секунди, преди да започнете да разбърквате с метална бъркалка. Бъркайте, докато шоколадът се стопи. На този етап сместа е гладка, лъскава, но течна. Изчакайте да изстине, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника за поне 4 часа. В края им сместа е стегнала и можете да сглобите тортата.

Разделете крема на три части. Две от тях сложете между блатовете, а с третата покрийте тортата. Според мен тортата няма нужда от нищо друго, но можете да я декорирате с ядки или сушени плодове например.

Повече от Елена можете да намерите на FB страницата My Italian Days.