Лица

Зорница София: "Да живея всеки момент..."

Това е моята сестра, познавам я цял живот и не спирам да и се възхищавам. Тя направи моето детство цветно и шеметно - едно цяло лято правихме отрова за Рейган, за да успеем да освободим индианците от резерватите, на всеки семеен празник правеше сценарий за представление, в което аз бях незаменимо борче с някоя и друга реплика и припяване, а подаръците за рожденните ми дни бяха направени от нея магически куклени театри и приказки. Последните години се научи да се обича и почна да си позволява да е щастлива. Другите щрихи в профила и са: живопис в Националната художествена академия, специализация в School of Visual Arts, Ню Йорк, и режисура в Натфис, множество награди и стипендии, многобройни изложби по света и у нас, два пълнометражни игрални филма, два пълнометражни документални филма, реставрация и стенописи на църквата в Централен софийски затвор, една поставена пиеса, серии на сериали и дете-съкровище.

Зорница София: "Да живея всеки момент..."

Това е моята сестра, познавам я цял живот и не спирам да и се възхищавам.  Тя направи моето детство цветно и шеметно - едно цяло лято правихме отрова за Рейгън, за да успеем да освободим индианците от резерватите, на всеки семеен празник правеше сценарий за представление, в което аз бях незаменимо борче с някоя и друга реплика и припяване, а подаръците за рождените ми дни бяха направени от нея магически куклени театри и приказки.  Последните години се научи да се обича и почна да си позволява да е щастлива.  Другите щрихи в профила й са: живопис в Националната художествена академия, специализация в School of Visual Arts, Ню Йорк, и режисура в Натфиз, множество награди и стипендии, многобройни изложби по света и у нас, два пълнометражни игрални филма, два пълнометражни документални филма, реставрация и стенописи на църквата в Централен софийски затвор, една поставена пиеса, серии на сериали и дете-съкровище.

Как стана режисьор?

Беше откачен, но практичен избор, който направих на 29 и оздравях от сложна болест. С това приех избора ми за ратифициран от живота и вече никакви "съвети на доброжелатели" не можеха да ме спрат. Просто не виждах друг начин да използвам травмите и това, което съм научила от тях, както и различните творчески дейности, до които съм се докосвала, в една единствена работа.

Какво още искаш да постигнеш в тази професия?

Тера инкогнита ми е всяка нова тема, проект, филм, спектакъл, гледам да не знам нищо, освен собственото си име на пътешественик.

Ако можеше да режисираш живота в България…

Изолатор за професионалните политици. Власт за хора, които не искат власт, но са номер 1 в професиите си и безумно вярват, че планетата ни може и да има бъдеще. По това ще ги познаем, че милеят за България, която днешните и вчерашните политици разпродават.

Кое те вдъхновява?

Природата – гледка от връх, гледка от въздуха, камъни и чукари, небе, изгреви. Децата, колко по-големи, умни и сърцати са от нас, дъщеря ми оставя всяка година подарък за дядо Коледа на балкона, защото не е честно само да искаме от него. Съратниците ми – разговор със съмишленици, огънят в главата ми и след това разюзданото ми въображение, което още не знае, че земята е кръгла и надзърта от ръба да види бивните на слоновете, които крепят света.

Като малка много искаше да…

...стана боксьор и царица на животните, защото насън говорех техния език.

Кога разбра, че си хубава?

Когато един бивш министър на правосъдието ми разписа лист, с който нареждаше на службите да ми съдействат за възстановяването на църквата в Софийски затвор.

Любимата ти роля в живота?

На режисьор. На разказвач на истории. На търсач на този език, който им отива. На организатор на взвод от съмишленици за нещо, което накрая се измерва в мегабайти и емоция. Това е алхимията, която специализирам с най-голям ужас и ентусиазъм.

Кой те откри за света?

Баща ми Недялко, учителя ми Людмил Стайков, Стефан Китанов, Мирослав Пуриватра. Но също и всеки нов продуцент, директор на театър или поръчител, който ми се обади със задача за решаване.

Ако не беше такава, каквато си, сега щеше да си…

...картограф на малките племена по света, онези, които са пуснали природните стихии и справедливост в живота си, до степен да са част от природата, а не неин враг. Може би в търсене на хармония и на непознати музики.

Най-голямото ти постижение е…

... да съм "най-лудата" майка. Цитат.

Но ти остава още да…

...се науча да живея всеки момент и да мога да посадя нещо в него.

Радваш се, че не си…

...професионален боксьор.

Би искала да можеш да…

...летя просто като разперя ръце, като дракон.

По какъв проект работиш в момента?

2 спектакъла и един игрален филм. 2 изложби и една фотосесия за книга.

Къде е вкъщи? Колко често се прибираш там?

Вкъщи е където имам поне една червена и една зелена стена. И гледка! Сега е на "Екзарх Йосиф", но също и на Седемте езера. Също и на хамака при гърците на Лимнос, където получих смс-а "целувам всичко в теб". Изобщо навсякъде, където имам спомени от любов. Нося "къщи-то" със себе си и умея да го посадя и на Марс, стига да го поливам заедно с някого.

Разкажи ни последният сценарий, който те впечатли.

Моят, за Румена Войвода.