Неделен книжен клуб

"Зовът на кукувицата", Робърт Галбрейт

Добрият разказвач си е добър разказвач.

"Зовът на кукувицата", Робърт Галбрейт

Зовът на кукувицата е първият криминален роман на английската писателка Дж. К. Роулинг, написан под псевдонима Робърт Галбрейт. След като предишният й роман „Вакантен пост” не успя да ме увлече кой знае колко, посегнах към тази книга с очакването, че в крайна сметка може би силата на Роулинг може да е само във фентъзи жанра.  Но добрият разказвач си е добър разказвач. С тази книга Дж.К. Роулинг доказва, че криминалният жанр не е непосилна задача за нея.

Частният детектив Корморан Страйк е нает да разследва смъртта на известния фотомодел Лула Ландри, която пада от балкона си в една снежна лондонска вечер. В хода на разследването Страйк се бори с объркания си личен живот, попада в плаващите пясъци на лондонския хайлайф и намира сродна душа и верен партьнор в работата в лицето на новата си секретарка.

„Зовът на кукувицата” е увлекателен роман, който привлича не толкова със силата на криминалната интрига, колкото със задушевния разказ за най-различните човешки съдби, които се преплитат в него. На мен ми беше приятно да се връщам към него всяка вечер, като към добър познат, който има на разположение куп интересни и истински житейски истории. Една особено чувство за уют и удобство се излъчва от този роман, което, примесено с картините на лондонския пейзаж, ни дава добра причина да отложим заспиването вечер поне с час.