Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Никол Кидман за предимството да си омъжена за човек с власт

Никол Кидман за предимството да си омъжена за човек с власт

Кадър от "Големи малки лъжи"

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Наскоро Никол Кидман написа есе за специалното издание Women and Power на New York Magazine The Cut. В поредицата жени с влияние говорят за властта и липсата й. Но това не е серия за женското овластяване, а за отношенията на жените с властта – как са я постигнали, задържали или загубили, какво са пожертвали за нея и какво се надяват тя да им донесе.

Есето всъщност е разговор на актрисата с журналистката Холи Майли. То е много откровено и си заслужава да се отбележат няколко аспекта на кариерата на актрисата по пътя към превръщането й в една от най-влиятелните личности в Холивуд. Започвайки от един мъж.

Издигането й в Холивуд определено преминава през брака й с Том Круз. Двамата се женят през 1990 г., когато тя е на 22 години, а той – на 28, след като се срещат на снимачната площадка на „Дни на грохот“. Развеждат се 11 години по-късно. Кидман казва, че избягва да говори за брака си с Том Круз, защото „сега съм омъжена за голямата си любов (Кийт Ърбан) и чувствам, че е неуважително“.

Кидман казва, че бракът й с Том Круз е бил по любов, но това не е всичко, което може да се каже за връзката им.

„Омъжих се много млада, но това определено не ме овласти – беше защита. Омъжих се по любов. Да съм омъжена за изключително влиятелен човек, ме съхрани от сексуален тормоз. Работех, но бях като в пашкул. Така че след развода на 32-33 г. трябваше да порасна.“

Актрисата също така говори за движението #MeToo и за инциденти в миналото. „Разбира се, че съм имала #MeToo моменти, и то от малка! Но дали искам да ги изложа в статия? Не.“

И добавя: „Дали са излизали наяве в работата ми? Абсолютно. Аз съм отворена и суровa. Искам моят опит и емоции да бъдат изразени, използвани. И не говоря само за сексуален тормоз – говоря за загуба, смърт, за живота изобщо.“

Никол Кидман има сценичен опит с превъплъщенията си в безвластни и насилвани жени. В последния филм за Роджър Ейлс (лентата още няма заглавие) тя ще изиграе Гретчен Карлсън, водеща в канал FOX, който е основан и ръководен от Ейлс. Карлсън е жената, която подава сигнал срещу всевластния Ейлс, което води и до неговия крах.

Но това не е първият път, в който работата на Никол Кидман докосва тематиката за сексуалното насилие и насилието изобщо. През 2017 г. в минисериала на HBO „Големи малки лъжи“ тя изигра Селест Райт, богата жена, жертва на домашно насилие.

„Спомням си как лежах на пода в последния епизод, по бельо, след като бях просто мятана наоколо. Просто лежах и не можех да стана. Не исках да стана. Чувствах се тотално унижена и опустошена. И ядосана отвътре. И когато се прибрах вкъщи, хвърлих камък срещу стъклена врата.“ (цитатът е от дискусия за Hollywood Reporter)

В есето си Никол Кидман също така говори за това колко е важно жените да помагат на други жени и защо не е разбрала властта със спечелването на „Оскар“ през 2014 г. (за „Часовете“).

Цeлия текст на есето можете да прочетете тук.

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.