Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Подаряваме ви първия том с Андерсенови приказки

Подаряваме ви първия том с Андерсенови приказки
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Здравейте, приятели! Печелившита участничка, която ще получи като подарък първия том „Събрани приказки и разкази“​​ на Ханс Кристиан Андерсен е:

1. Гергана Големанова

.......................................................................................................................................................................

Снежната кралица, Палечка, Малката русалка, Оловният войник, Малката кибритопродавачка и компания са отново тук. По един непознат и различен начин приказният свят на Андерсен се завръща с първия том „Събрани приказки и разкази“, издание на „Ентусиаст“. Една от вас ще има радостта да включи тази красива книга в личната си библиотека, а за да участвате в играта, е необходимо да се регистрирате в нашия Клуб на момичетата.

Любопитното е, че всъщност малко от нас знаят как звучат истинските Андерсенови приказки. Макар да са публикувани и препубликувани десетки пъти, тези творби не са издавани в директен превод от датски допреди малко повече от 20 години. До този извод стига преводачът Петър Милков Петров, докато разглежда къщата музей на Андерсен в родния му град Оденсе. Там били наредени книги на Андерсен на 125 езика. Имало и няколко български издания, но всички преведени и адаптирани през други езици: от руски, немски, френски, английски. Ето защо в средата на 90-те години Петров превежда текстовете и публикува събраните 156 приказки и разкази на Андерсен в издание, което днес е библиографска рядкост.

Новият сборник на „Ентусиаст“ събира 45 приказки и разкази, а останалите предстои да бъдат поместени в два тома, които ще излязат през 2018 г. Освен превода на оригиналните творби книгата съдържа и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първият художник, поел нелеката мисия да създаде рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки. В тома e поместена и откритата през 2012 г. в Държавния архив на Кралство Дания приказка „Лоената свещ“, датираща от времето на ученическите години на писателя.

Играта продължава до:
06.02.2018

Десислава е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко. Започва да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение. Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино. И да пътува много обича. Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката. Има всичко, за което е мечтала, но не спира,...