Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

3 филма на Бернардо Бертолучи, които всеки трябва да е гледал

3 филма на Бернардо Бертолучи, които всеки трябва да е гледал
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Днес на 77-годишна възраст в Рим почина един от най-големите режисьори и сценаристи в историята, Бернардо Бертолучи. 

Бертолучи прави първия си филм на 22 години – заглавието му е „La commare secca“. Звездата му изгрява с „Последно танго в Париж“ през 1972 г., а тоталният триумф постига с епичния „Последният император“ – първият западен филм, сниман в Китай след 1949 г. Това е и първият филм, за който китайското правителство дава разрешение да бъде сниман в Забранения град.

„Последно танго в Париж“ (1972 г.)

В „Последно танго в Париж“ участват Марлон Брандо и Мария Шнайдер. С него Бертолучи предизвиква огромен скандал. Филмът разказва за американец и французойка, които се срещат в парижки апартамент за секс. Някои от секссцените са абсолютно неприемливи и унизителни, а мненията за филма се мятат в крайностите от „шедьовър“ до „боклук“. За да стигне до екраните, „Последно танго в Париж“ преминава през цензура и в крайна сметка постига огромен касов успех. Смята се, че този филм възстановява и позалязващата звезда на Марлон Брандо, който е импровизирал много от сцените.

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.