Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

"Стоманени магнолии": Силата на женското приятелство

"Стоманени магнолии": Силата на женското приятелство

Снимки: www.imdb.com

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Не се стърпях и не изчаках 2019 г. (30-ата годишнина), за да пиша за "Стоманени магнолии" (върви нонстоп по добрите телевизии). Да, това е онзи филм на Хърбърт Рос (подарил ни "Момиче за сбогом", най-доброто от Нийл Саймън) по пиеса на Робърт Харлинг (непозната тук) със Сали Фийлд, Шърли Маклейн, Олимпия Дукакис, Джулия Робъртс (дотук към днешна дата общо 6 Оскара за тези актриси!), Дарил Хана, Доли Партън. Мъжете също са класа: Сам Шепърд, Том Скерит, Дилън Макдермът...

В малко идилично градче имаме блага и великодушна богата вдовица (Олимпия Дукакис), сопната, агресивна и хаплива бивша красавица вдовица (Шърли Маклейн), пищна, сексапилна и дружелюбна фризьорка (Доли Партън), отрупана с дела работлива симпатична домакиня (Сали Фийлд), нейната умна и красива дъщеря (Джулия Робъртс), очарователна самотна наранена пришълка (Дарил Хана)... Мъжете, лаконични, бъбриви, директни, потайни, семпли, образовани, са фон.

Героинята на Джулия Робъртс има диабет от малка и докторите не й разрешават раждане. Само че тя е вироглава и непреклонна, жени се за любимия (Дилън Макдермът) и ражда. Останалото са много сълзи, но и спомен за едно безценно женско приятелство (истински "стоманени магнолии"), за аромата и атмосферата на малко китно разцъфнало старомодно градче, където всички се познават и си помагат. Където въпреки трагедията животът продължава задружно и оптимистично, с любов и другарство, без забрава, но и без ненужно взиране в миналото.

Автор: Бистра Андреева