Градски находки

300 години кафене "Флориан" във Венеция посреща елита

Да, кафето е повече от скъпо, но удоволствието от чашката освежаваща течност на фона на красивата Венеция е повече от филмово изживяване.

300 години кафене "Флориан" във Венеция посреща елита

Кафене &quot;Флориан&quot; също е домакин на изложби и международни срещи на високо ниво<br /> <br /> Снимка:&nbsp;Marco Secchi/Getty Images

Едно от най-старите кафенета в Италия навърши 300 години през 2020 г., но в ограниченията заради пандемията тази годишнина беше подмината. И сега след отварянето на Италия за туризма знаменитото кафене "Флориан" отбелязва 303 г. и все още посреща гости от цял свят в своя необароков стил, непокътнат от времето. Кафене „Флориан“ е от онези места, където мигновено ще се пренесете във времето на роклите с кринолин и шапки с пера, когато мъжете са носели перуки и обувки на токове, за да подчертаят своя благороден произход.

Три века по-късно почти нищо не се е променило: дървените ламперии и изящни дърворезби, изрисуваните тавани и стени, позлатените полилеи с приглушено осветление и ароматното силно италианско кафе, което е известно в цял свят.

Точно на площада Сан Марко във Венеция срещу Двореца на дожовете всички туристи се тълпят от ранна утрин до късна вечер, за да усетят атмосферата и да опитат изцяло италиански продукти, поднесени с венециански финес. Да, кафето е повече от скъпо, но удоволствието от чашката освежаваща течност на фона на красивата Венеция е повече от филмово изживяване. 

Кафенето е основано през 1720 г. и оригиналното му име е Alla Venezia Triumfante (Триумфиращата Венеция), но само за няколко месеца. След това всички започнали да го наричат „Флориан“ на името на съдържателя. Кафенето остава отворено дори по време на войни, като предлага леки похапвания, освежаващи напитки и приятно място за среща с приятели.

Защо "Флориан" се превръща в така важно средище...


"Флориан" през вековете е важна точка за много интересни срещи и обсъждания: от държавни дела, важни сделки, нови модни тенденции, клюки и всичко, което се случва в Ла Серенисима. Оттогава кафенето се превръща в неизбежна и знаменита част от сърцето на града. 

Архитектурната история на кафенето е забележителна. В началото е имало само два напълно обзаведени салона. Но до средата на 18-и век заведението се разраснало и заело още две помещения. В средата на 19 век кафенето се сдобило с нови собственици, които поръчали на архитекта Лодовико Кадорин от Венецианската академия по изящни изкуства да направи нов дизайн и декорация. Били добавени още два салона, като всеки от тях получил свое име.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Happy Heart (@orianakrsulj)

И до днес може да избираме измежду Китайския салон, Ориенталския салон, Салона с мъжките портрети, Сенатския салон, Салона на сезоните и Салона на свободата.

През вековете кафе при „Флориан“ са отпивали посланици, търговци, търсачи на добри сделки, артисти, историци, но и най-обикновени хора от цял свят. Дори до днес може да се окажете седнали маса до маса с холивудски звезди, политици, бизнесмени или културни дейци, докато споделяте удоволствието от кафето и Венеция.

А знаете ли коя е столицата на кафето в Италия? Ако не, вижте и това....