Градски находки

4 места в София за чудна петък вечер

София се събужда заедно с пролетта и живва и социалния живот от жива музика, дегустация на вино или арт събития с хапване

4 места в София за чудна петък вечер

Снимка: StandArt

В първите по-топли пролетни вечери все повече ни се излиза с приятели за по питие и сладка приказка, а ако има и хубава музика в приятна обстановка, щастието може спокойно да ни бъде включено в сметката.

София се оживява все повече със затоплянето на времето и отпадането на ковид-мерките и сякаш хората са зажаднели за социални контакти от онези по-добри времена.

Ето селекция от cool места в центъра на София за излизане в петък вечер:

StandArt

StandArt е микс между добра храна, изкуство и култура. Това е мястото, където може да отидеш с фенси рокля, костюм или байк трико - все ще е подходящо за градския човек. От 15 април отваря и градината, където в петък и събота вечер ще свирят различни банди за отлично настроение, комбинирано с подобряване на храносмилането – т.е. танци. 

Ще има различни прояви: от акустични изпълнения на нови и вече известни банди, стенд ъп комеди, изложби на фотографии, show cooking, а защо не и литературни четения?

Предлаганата храна е модерен прочит на българска и световна кухня като нашите фаворити са телешки език с чедър, гауда и билково масло. Безумно вкусен е и свинският черен дроб с цитруси, деглазирани с бяло вино с чимичури сос и портокалов релиш. Менюто не е постоянно, защото шеф-готвачите обичат сезонните и местни продукти и дори си месят сами хляба и содените питки.

StandArt се намира на ул. „Странджа“ 35


Galeria Mino 1923

Малките 5 кюшета в София имат особен магнетизъм с един такъв парижки чар. Малкото площадче със стари сгради често сменя своите обитатели и магазинери, но тук от няколко години се помещава интересно пространство в еклектика между сладкарница, кафетерия, галерия и магазин за авторски обувки и дрехи. Всъщност, мястото предлага отлична храна не само за кафе и десерт, тъй като собственичката дълго време е живяла в Италия и привнася от там всичко качествено и красиво в своята дейност. По професия тя е майстор на обувки и прави качествени неща, които ще оцени всеки моден експерт.

Опитайте прясно изпечените пайове, профитероли или пастата на деня! Коктейлите също са впечатляващи, а в петък вечер и уикендите се организират различни арт прояви като четене на книги, арт ателиета, представяне на изложби. За всекиго по нещо – и хубава арт обстановка, и прекрасна храна, сервирана чудесно!

Galeria Mino 1923 се намира на ул. "6 септември" 26


Wine & Co

Минавали ли сте покрай „Ангел Кънчев“, където се пресича със „Солунска“? Навярно сте виждали насядали хора около буре с чаша вино и тапаси? Това място съчетава изобилието на вина от цял свят с уютна обстановка в сърцето на София, където потокът от хора буквално се слива с глътката вино.

А със стоплянето на времето все по-често ни се иска да вкусваме слънцето в чаша вино. Тук се разливат на талази свежест и асоциациите за живописни пейзажи на лозови хълмове, огряти от слънцето. В Wine & Co организират дегустация на вино, която винаги прелива в сладки раздумки и нови запознанства. Къде с нови вкусове, къде с приятни хора.

Wine&Co се намира на кръстовището на ул. „Ангел Кънчев“ 7


Imperial Gastrohub

Редовните посетители в Imperial GastroHub рядко искат да знаят кое време е станало, особено когато има дегустация. Както казват организаторите на подобни прояви - онова вътре в бутилките е голямото изкуство.

Уютното местенце, кацнало точно в средата на площад „Славейков“ е идеално за любителите на градската среда. Може да се седне отвън, може и да наблюдавате преминаващите трамваи през чаша вино, преглътнато със селекция италиански сирена или прошуто. Обстановката е стилна и уютна и е микс между бар и италианска тратория. Отбивалите се тук споделят, че винаги има какво ново да се научи – за виното, за италианските специалитети, за културата.

А домакините обещават винаги удовлетворяващо и забавно преживяване.

Imperial Gastrohub се намира на пл. "Славейков" на ъгъла с ул. "Дякон Игнатий"