Градски находки

5 места с най-хубавия хляб в София

Дори и да сме свикнали вече да хапваме само топъл хляб, едва ли имаме време да си го приготвяме сами

5 места с най-хубавия хляб в София

Снимка: Pexels

По време на карантината много от нас откриха хлебаря в себе си. За да запълним безкрайните часове, които прекарвахме изолирани, а и защото достъпът до любимите ни пекарни беше ограничен. Месихме хляб с квас, козунаци, фокачи… или поне се опитвахме. Но ето че животът отново тече с нормалното си темпо и дори да сме свикнали вече да хапваме топъл хляб, едва ли имаме време отново да си го приготвяме сами, поне не всеки ден. Затова днес ви представяме 5 места в София, от които можете да си вземете, за предпочитане в компанията на хубаво песто, сирене, вино и приятели.

"ХлеБар"

Чуваме “бар” и веднага се отправяме натам. Да, оказва се, че не е истински бар, но никак не оставаме разочаровани. Взимаме си хляб с квас или някоя гризина, като баничките им също не са за пропускане. "ХлеБар" е известен и с обедното си меню, което носи усещане за дом – храна за тялото и за душата. Помещава се на 2 от любимите ни софийски улици –  "Шишман" и "Оборище".

Има още...


"100 грама сладки"

Влизаме, за да си вземем хляб, излизаме с кутийка макарони и пакет сладки. Все пак се казва "100 грама сладки" и макар че и хлябът им е чудесен, не можем да устоим на изкушението. Ако все пак сте отишли за нещо солено, препоръчваме сандвичите им с изпечени на място багети. Любимата ни тяхна локация е на улица "Шипка".

Има още...


"Братя Хлебари"

Освен очевидното, "Братя Хлебари" предлагат и други тестени изкушения. Това е едно от малкото места в София, където любителите на бейгъли  могат да намерят това, което търсят. Оттам се зареждаме и с черни багети, особено ако искаме да впечатлим гостите си на следващия пикник. Можем да ги открием на ул. "Г.С. Раковски" 44.

Има още...


"Слънце и Луна"

Още известно като рай за вегани, вегетарианци и всички любители на здравословното хранене. В "Слънце и Луна"  храната е свежа и полезна за тялото ни, хапваме си с наслада и без скрупули. Дори тортите са сурови, което почти има придава статут на салата. Препоръчваме прясно изпечения хляб с квас в комбинация с домашните им хумус, песто и маслинена паста.

Има още... 


Холандска пекарна JoVan

Заема пространството на софийска пекарна от 1937 г. Там откриваме голямо разнообразие от хлябове, включително содена питка, багета с квас, типов хляб с орехи. Предлагат и безглутенов хляб, ако имате непоносимост към глутена или ако просто го избягвате. Откриваме Холандска пекарна JoVan на ул."Ангел Кънчев" 37 и  ул. "Христо Белчев" 1.

 

А къде да хапнем сладолед?