Градски находки

5 места в София за невероятно вкусни закуски и десерти

От сладката страна на нещата

Ако през седмицата малко повече се ограничаваме със сладките неща, то уикендът е времето, в което си позволяваме да се изкушим с нещо вкусно и забранено, особено ако следваме някакъв хранителен режим. Въпреки че всички „правим“ тела за лятото в момента, си позволихме да се разходим до няколко места в София, на които често можем да видите дълги опашки от чакащи хора. Очевидно съвсем неслучайно.

Първата ни спирка е Fancy Bubbles Waffles на ул. "Шишман" 18, където не устояваме на станалите популярни бъбъл гофрети, които се предлагат с голямо разнообразие от вкусове. При сладките можете да избирате между шоколад, сметана, плодове и бисквити, като има и готови варианти от комбинации. Да, истинска калорийна бомба, но пък си заслужава всяка хапка. Но ако не ви се хапва сладко, има и солени варианти на гофретите. Задължително обаче пробвайте и така наречения bubble tea, който също се предлага в различни млечни и плодови варианти. 

Има още...


Продължаваме по ул. "Граф Игнатиев", където е другата ни любима спирка – „Мекица и кафе“. Най-вкусните мекици, които често ни мързи да подготвяме сами у дома .Още повече че тук ни предлагат различни комбинации от сладки и солени вкусове. А когато към тях има и ароматно кафе, няма как уикендът да не ни тръгне пот мед и мекица.

Но какво е съботата е без палачинки и се радваме, че след Пловдив, палинкарница „Тиган“ намери и своето място в София на ул. "Солунска" 25, където всеки път ни изкушават с невероятни комбинации от вкусове – отново и сладки, и солени. Със сигурност ще ви е трудно да си изберете един вид, като тук също се предлагат бъбъл гофрети, като тази с млечен лешников крем, печени лешници и кокос. Как да устоиш на това, нали?

И още...


На съседния ъгъл, но на самия бул. "Витоша," забелязваме Beyzade – място, на което ще откриете най-популярните закуски и десерти от турската кухня. Със сигурност трябва да опитате от класическия бюрек със сирене, но и десертите като различни видове баклава, катмер и кюнефе не са за пренебрегване, особено ако обичаше шам фъстък.

Другото място, на което винаги се образува опашка и чакането си заслужава, е Savini на ул. "Сан Стефано". Обикновено повече се чака за сладоледите, с които мястото е известно. Но непосредствено до него няма как да не усетите аромата на топло изпечени кроасани по френска рецепта (да, доста успешно ни пренасят в Париж, както и друг път сме писали). Не по-малко вкусен и е френският тост, както и тартът с ванилов крем и малини. И това е само малка част, заради която си струва да се разходите дотук.

 

И още 5 идеи за перфектната съботна закуска у дома