Градски находки

5 от най-великите универсални магазини в света

Вдъхновена съм да напиша този материал от берлинския KaDeWe. Но той е посветен още на Harrods, Macy’s, Bloomingdale’s, Galeries Lafayette... и ЦУМ. И на всички, в които не съм била.

5 от най-великите универсални магазини в света

ЦУМ, София (2017). 

Вдъхновена съм да напиша този материал от берлинския KaDeWe. Но той е посветен още на Harrods, Macy’s, Bloomingdale’s, Galeries Lafayette... и ЦУМ. И на всички други големи и луксозни универсални магазини, в които не съм била...

Дрехи, мебели, домашни потреби, играчки, козметика, тоалетни принадлежности, градинарски пособия, спортни стоки, художествени материали, храна, книги, бижутерия, електроника, фотографска техника и какво ли още не – това е само част от асортимента на един стандартен универсален магазин. По правило са разпределени по етажи, кътове или зони, достижими с асансьори, стълби, ескалатори. На най-високия етаж – ресторант или гурме зона, приютяваща различни кухни, кулинарни концепции или просто култури. 

Началото, казват, е поставено в английския град Дарби от Bennett's of Irongate през далечната 1734 г. Това, което е дори по-интересно, е, че магазинът съществува и до днес и продължава да работи – просто невероятно! Истинският бум на универсалните магазини настъпва през деветнайсети век, когато те се роят почти в цяла Англия.

В Париж през 1838 г. отваря врати Le Bon Marché, който скоро се премества в специално построена за целта сграда. Le Bon Marché е известен с фиксираните си цени, които дотогава са били непознати в търговията на дребно.

В Ню Йорк през 1846-а е открит Marble Palacе, чийто успех вдъхновява Rowland Macy за неговия Macy’s – един от най-очарователните магазини, в които съм била.

Какво е очарователното на един такъв магазин ли? 

Ами първо, уникалното усещане за лукс, в който някак си потъваш и започваш да се чувстваш добре. Аз например съм се чувствала добре и без стотинка в джоба си, така че от посетителите не се изисква задължително да са купувачи. По правило тези магазини се намират не в покрайнините, а в центъра на града, в прекрасни красиви сгради, излъчват буржоазен шик и цялостно изживяване, което нито един мол не може да предложи.

Второ, са изключително удобни за пазаруване – когато търсиш сутиен, отиваш на секцията с бельото, а не обикаляш етажите и магазините един по един. Като добавим и величината на марките, които се предлагат там, картинката става почти пълна. Последният детайл е ресторантът или гурме-зоната. В тази на KaDeWe например са представени най-различни кухни, като за френския щанд брашното се кара от Франция, а от приземния до последния етаж достига чрез специално съоръжение от тръби.

Нелепо е, че вместо да се развие именно в тази посока, нашият Централен универсален магазин беше провален тотално през последните години, като толкова други неща, които бяха плячкосани от знайни и незнайни олигарси с нездрави бизнес интереси и лош вкус.Затова имаме възможност да се насладим на дискретния чар на универсалните магазини само в чужбина. Там обаче те са много, няма страшно!

 

Macy's в Ню Йорк 

5 от най-великите универсални магазини в света

 

KaDeWe в Берлин

5 от най-великите универсални магазини в света

 

Galeries Lafayette в Париж

5 от най-великите универсални магазини в света

 

Harrods в Лондон 

5 от най-великите универсални магазини в света

 

ЦУМ в София 

5 от най-великите универсални магазини в света