Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Art.E, вселената и всичко останало

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Няма как да сте пропуснали емблематичните им порцеланови чаши, често ги виждате на нашия Mish Mash Fest, можете да ги откриете и в някои от арт магазините в София. Сега обаче Иван и Стойко са приютили своето така разпознаваемо изкуство в собствено пространство. Отидохме им на гости и се уверихме отново, че всъщност чашите са само една част от вселената Art.E.

Чаши, чинии, купи, сърца (истински, вижте на снимката по-долу), дилда, пумпали, колиета... Млечно бяло, графитено сиво, бледорозово, мента, наситени цветове, точки, ефектен релеф, аристократично злато, море, рисунки... Искаше ми се да докосна всеки предмет. И знаете ли колко леки и изящни са всички? Различни един от друг като дизайн, стил и настроение и така автентични с малките си несъвършенства. Естествено, не устоях и купих нещо за подарък.

Иван и Стойко ни разказаха как е започнало всичко. Като хоби, разбира се. Стартират с бранда преди 7 години, като избират датата 12 април – Денят на космонавтиката, за летящ старт. В света на керамиката ги въвежда Кристина Бакларова. След като формират основата, двамата поемат по своя творчески път.

"Винаги си правим каквото искаме и никога не правим нищо на всяка цена." 

Това казват през смях те, но замислете се само колко е истинска тази максима. Стараят се да намират баланса между актуалното като тренд на пазара и личното си усещане. И май им се получава. Имат идеи за месеци напред и постоянно им хрумват нови. Стремят се да се развиват и никога не се връщат назад. Много неща правят дори не като инвестиция, а за чисто удоволствие.

Магазинът е просторен и красиво подреден. Намира се в центъра, на тихата "Веслец", откъдето обаче постоянно минават хора, включително доста чужденци. Може да се плаща с карта. Освен усмивка (и бонбон) получавате също брандирана кутийка и торбичка. 

 

Десислава е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко. Започва да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение. Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино. И да пътува много обича. Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката. Има всичко, за което е мечтала, но не спира,...