Градски находки

COOKÓ Kitchen:Drinks – там, където вкусът е най-важен

Ново място в сърцето на София и няколко причини да го посетите

Въпреки че всеки обича да залага на сигурно, посещавайки любимите си места, особено що се отнася до хубава храна, винаги настъпва особено оживление, когато в града се появи нещо ново, готово да развълнува небцето ни. Особено ако е в сърцето на София. Да, няма как, минавайки напоследък покрай ъгъла на улиците „Денкооглу“ и „Христо Белчев“ да не сте забелязали сградата на наскоро отворилия хотел Junó, както и широко отворените стъклени врати на COOKÓ Kitchen:Drinks. Въпреки че мнозина биха предположили, че това е ресторантът към хотела, то донякъде ще бъдат прави и все пак не съвсем, защото това ново място е отворено за всички. Единственото условие е да бъдете гладни, много гладни.

А отношението към храната се крие още в името му, защото „куко́“, както се произнася, идва от английската дума cook, а към нея кокетно е добавено „о́“, донякъде и като препратка към това в името на самия хотел. Още с влизането ще ви посрещне млад и усмихнат персонал и съвсем не очаквайте бели ризи и черни елечета. Атмосферата е абсолютно casual, без излишна претенциозност, но пък елегантният интериор гали окото, за да се чувствате уютно, независимо по кое време на деня се озовете тук. Защото закуската съвсем не е затворена само за гостите на хотела. Напротив, на път за работа може да минете оттук, за да се насладите на чаша кафе, фреш и нещо вкусно и току-що приготвено, било то от бюфета или от а ла карт менюто. Неслучайно хората са казали, че денят се познава по сутринта.

В COOKÓ Kitchen:Drinks всеки ден се предлага и обедно меню, изключително разнообразно и съобразено с деня, сезона и продуктите в кухнята. А тя веднага ще забележите, че е изцяло видима, така че всеки може да види как точно се случва цялата магия в нея. Една приятна близост, която също скъсява дистанцията с мястото. Главният виновник за това е шеф Валери Русанов, който е натрупал опит в много и различни ресторанти. Започнал от нулата и стигнал до най-високата цел в една кухня, от Junó успяват да го привлекат на своя страна. Така шеф Русанов започва да работи върху менюто на новото място, още преди кухнята да е напълно готова, за да вложи в нея цялото си сърце и да предаде своята страст и любов не само на екипа, който събира, но и да го прави чрез всяка чиния, всеки ден за гостите на COOKÓ.

И ако трябва да цитирам Антъни Бурдейн, който казва, че добрата храна е много често, дори най-често, възможно най-простата храна, то с това бих отговорила на част от въпроса какво е включил в менюто шеф Русанов. Най-общо казано ястията са добре познати, балкански с препратки към арабската кухня, но с нов и интересен прочит, като шопската салата, в която сиренето е заместено от лабне, което си правят на място, а лукът е маринован, за да се избегне неприятния мирис след това. Хрупкавото шкембе, качамакът със сотирани гъби и сминдух и юфката със спанак са сред нещата, които задължително трябва да опитате от менюто. А то се отличава и с това, че повечето неща са направени така, че да бъдат споделяни, като нова добавка към разядките е мухамарата.

Подправките, дресинга, начина на обработване – това са само част от детайлите, които правят ястията по-различни и най-вече вкусни, защото тук всъщност вкусът е най-важен. Затова допринасят качествените продукти, които си набавят от най-добрите градини, производители, месарници. И както допълват от екипа – quality is the king. Точно затова в менюто няма да видите списък с десерти. Въпреки това всеки ден се предлагат поне един или два, но изцяло съобразени с пресните продукти на момента, което ги прави свежи, вкусни и е онази щипка изненада, от която всеки има нужда накрая на вечерта.

Ако обичате да ходите на брънч, точно като нас, веднага ви издаваме, че може да го правите в COOKÓ всяка неделя от 10.30 до 15.00. И не, не очаквайте шест вида яйца, но пък няма как без класиката бенедикт. Затова пък има и много други неща като традиционните мекици, тиганици и френч тост, с които си заслужава да прегрешите и поне за малко да нарушите хранителния си решим. Един път седмично е позволено, нали така, момичета.

Освен върху храната, от екипа имат и специално отношение към напитките. Знаете ли, че под ресторанта се крие страхотна изба с невероятна селекция от вина от Стария свят, предимно Франция, Испания, Италия, и, разбира се, България. Ние успяхме да се потопим в нейната атмосфера, за да видим винения лист не на хартия, а в най-физическия смисъл на думата. Най-добрите реколти от съответните региони, като се предлагат както по-достъпни като цени вина, така и по-специални реколти и лимитирани бройки. За винената листа и нейният подбор главна заслуга има собственикът на хотела Георги Чопев, изключителен ценител на хубавото вино, който държи на качеството и по тази причина много от етикетите ги има само тук. А това гарантира, че вкусът, който ще откриете в чашата е точната напитка към вкусното ястие, без да се налага да правите разбор на нотки и съставки. Да се наслаждавате на виното е най-хубавото, което може да направите.

Това се отнася и за коктейлите, защото отделното меню за тях включва няколко signature напитки, които са кръстени на известни плажове и в зависимост от мястото, където се намират, се подготвят с характерните за мястото напитки и подправки. Включително ще видите коктейл на име Крапец, българската следа, в който тайната съставка е… ракия. Така че мястото е напълно подходящо и за свежа напитка в края на работния ден.

Може би едно от най-хубавите места в COOKÓ е малкият и уютен вътрешен двор. Едно по-интимно и усамотено място, в жегите и по-прохладно, подходящо за работна среща или за миговете, когато искате да избягате за малко от динамиката на града в неговото сърце. Малко скривалище, от което всички имаме нужда понякога. Именно там, както на входа и в самото заведение няма как да не забележите няколко внушителни скулптури. Ценителите на изкуството веднага ще познаят, че те са дело на известния Павел Койчев, който лично е избрал разположението им. Любовта към изкуството може да бъде разпозната и в огромната картина, която се откроява във фоайето на хотела, дело на българската художничка Татяна Харизанова. Още една причина да усетите уюта, вкуса и отношението към всеки един детайл, за да се връщате на това място многократно, споделяйки го с любимите си хора.