Градски находки

Епископската базилика в Пловдив - чисто съкровище

Епископската базилика на Филипопол е чисто съкровище, което вековете са запазили, за да стигне до наши дни и до нашите очи. Невероятните мозайки, с декоративни и природни картини, които се простират по целия под на впечатляващата с мащабите и замаха си сграда, нямат аналог в България, а и на малко места по света. Аз поне се сещам само за италианската Равена, където раннохристиянската църковна стилистика доминира в града и църквите му. Но да се върнем у нас.

За самото посещение на новооткрития музей, се пригответе по следния начин - съобрадете се с работното време, което приключва в 6 часа следобед. Много сме писали и говорили по темата за работното време на музеите, галериите и дори църквите в България, но напразно. Така че, не се губете време и отидете най-късно в 5 часа, за да имате на разположение поне час.

Пригответе си маска, разбира се. Уверете се, че разполагате с пари в брой, нямат ПОС терминал, поне засега. От управата любезно ни насочиха към близката банка, за да си изтеглим пари, но ни и увериха, че скоро ще разполагат с възможност за безкасови плащания. Дано!

Време е да влезем в Базиликата. Тук има две забележителни неща - мозайките са първото от тях. Второто обаче е не по-маловажно - начинът на тяхното излагане пред публиката. То е на световно ниво. Очевидно проектът, финансиран от Фондация „Америка за България“ и Пловдивската община е планиран и осъществен, не само за да се усвоят едни пари чрез поредната бутафория, която минава за консервация и експозиция на историческото ни наследство. Всичко тук е направено с мярка, вкус и отношение към детайла. Интерактивният начин на предаване на информацията не засенчва експонатите, а допринася за цялостното възприемане на магията.

Има екрани,  информационни табла, детски кът, преливане на експозиция и информация, има прекрасна графична идентичност (дело на Николай Тонков от Formschlag), има книжарница на изхода и функционално външно пространство. Има мисъл и идея, достойни за наследниците на тези, които преди 15 века са построили тази красота.