Градски находки

Галерия на колела - тролей показва културното наследство на 21 страни в София

Тази година се навършват 80 години от пускането на първата тролейбусна линия

Галерия на колела - тролей показва културното наследство на 21 страни в София

снимка: Емануела Миланова

От днес по софийските улици може да забележите един специален тролей. Върху него са изобразени пъстри и разнолики картини. Те не са обикновени рисунки, защото в тях е запечатано културното наследство на 21държави. Сред тях са България, САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия.

Идеята е на художничката Петя Илиева, която сама е предложила на общинската компания за транспорт да изрисува превозното средство. Тя често използва в творчеството си елементи от фолклора. През 2012 г. представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО „Устойчива енергия”. Има десетки самостоятелни изложби в България и по света.

Събитието е част от Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация), проект на Петя Илиева и е трети пореден под този надслов фестивал на културите на народите от цял свят, събрани заедно в България.

"Аз от няколко години се занимавам с представяне пред българска публика с елементи от културата на чужди страни, от цял свят и съм се насочила към фолклора, тъй като това е нематериално културно наследство, което е много сходно у всички хора. Всеки един колаж е елемент от българско фолклорно наследство – части от български национални носии, костюми, килими, битов текстил – комбиниран с възможно най-сходно такова от чуждо културно наследство", разказва художничката.

има още...


Поводът за създаването на тази подвижна галерия е навършването на 80-годишнината от пускането на първата тролейбусна линия в София, която е с дължина 3 км – от спирката „Горна баня” на трамвайната линия № 5 София –  Княжево до центъра на Горна баня. Тя открита официално на 8 февруари 1941 г. със скромно тържество. Присъства цялата общинска управа, начело с кмета инж. Иван Иванов, много други официални лица и граждани. А ученик от местното училище рецитира поема:  

"Ала тук едно недостиг беше...
То бе тролейбусът нужден напоследък,
от който зависеше нейният напредък.
Но най-после и той дойде!
Слънце пресветло с него ни огре!"

Тролеят с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента ще разнообразява градската ни среда до края на годината. Подобни проекти са възможност столичаните да се срещнат с изкуството от близо, а също и да се интегрира уличното изкуство. И това не се случва за първи път в столицата. "Когато за първи път попаднахме на такъв тип проект, това бяха едни млади момчета, които рисуваха огради, прескачаха в депата и рисуваха по трамваите. Ние ги поканихме, вместо да го правят така нелегално, да го направим официално и красиво. Колкото такива проекта да направихме, се оказаха изключително успешни", каза Росина Тодорова от Столичния електротранспорт. 

 

София не може без своите трамваи