Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Истанбул в златна чаша и сладост до безкрай

Истанбул в златна чаша и сладост до безкрай

Снимки: Марияна Петрова/ mamuri photography

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Тази седмица попаднахме на ново сладко място в София. Става дума за Baklava Factory на "Витошка" и "Парчевич", където освен баклавата, която е по подразбиране, открихме кадаифи, локуми и всякакви турски десерти със сложни имена. И турско кафе, разбира се (което скоро ще се приготвя и на пясък).

Мястото отваря врати този месец. Милена е почерпила вдъхновение от друга сладкарница в Пловдив и от Истанбул. Основният асортимент идва от Турция, като в началото селекцията включва буквално няколко неща, впоследствие се разширява и май ще продължава да се разширява.

Традиционната баклава с орехи и с шам фъстък е само ядрото. Редом до нея се кипрят кадаифите (ние пробвахме султан кадаиф, който е целият отрупан отгоре с шам фъстък) и безброй многото локуми. Чувството, като влезеш, е точно като на дете в сладкарница. Аз самата исках да опитам от всичко. Впечатли ме много локумът с роза (с истински листенца от роза) и този с шафран. Има и с вишна, с банан и шоколад, с годжи бери... Няма да ви изреждам всичко, вие сами ще видите.

Десертите и закуските (субюрек, или т.нар. къпана баница, със сирене или с телешко, кюнефе и катмер, сутляш и ашуре, млечни десерти) се приготвят на място. Но ето и няколко от сложните имена, за които загатнах в началото: мухалеби, мюкеммел, трилече. Докато бяхме там, влизаха хора, включително чужденци, които знаеха за какво идват, явно вече си имат любими неща в Baklava Factory.

В Истанбул никога не съм била, но си го представям като град, наситен с цветове, вкусове, аромати и най-вече контрасти. Много, много сладко, което обаче винаги върви с малко горчиво, за баланс или просто защото това е черта от автентичното му лице. В Baklava Factory се долавя точно това усещане. Затова така високо оценихме кафето и чая.

 

Десислава е момиче, което обича думите – да преоткрива и скрива в тях себе си и всичко. Започва да ги записва, за да не пропусне някой нов ред, многоточие или отклонение. Обича също цветя (в градини), френски прозорци, океан, чай, малини, цвят екрю и вино. И да пътува много обича. Отбелязва синхроничностите по пътя си и така е сигурна в посоката. Има всичко, за което е мечтала, но не спира,...