Градски находки

Къде е лисицата от "Малкият принц"? На място с кафе, книги и музика...

Отбийте се на ул. "Уилям Гладстон" 32, ще останете очаровани. И опитомени.

"Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите."

 

Така казала лисицата на Малкия принц, в самия край на тяхната среща. Ние пък успяхме да видим не едно и две хубави неща с очите си, когато гостувахме на FOX Book Café. И си обещахме да се върнем много скоро пак.

Посрещна ни Деси Алексиева, майка на пет деца, жена с 22-годишна корпоративна кариера, филолог, човек със специално отношение към книгите и към мястото им в живота на хората. За всяка мечта си има точно определен момент – така Деси и Зина сбъдват своята този март, след почти магическо подреждане на обстоятелства, случки, хора, че дори и на предмети. Много от елементите в интериора на FOX Book Café, като библиотека, кресла, полилей, са лични подаръци от близки и приятели, включително и старият австрийски роял. Музиката не спира и за миг тук, дори радиото е тематично подбрано.

И понеже започнах малко отзад напред, продължавам сега с книгите. Освен чрез заглавията, които можете да си закупите (селекцията е изключително прецизна, мислена и лична, ще се уверите сами на място), литературата присъства тук и по още няколко начина. Инициативата "Книгите, без които не мога" ни среща на живо със съвременни български творци на словото, които обаче виждаме в малко по-различно амплоа. Писателят е също така и читател, който има своите любими и важни книги и автори. Два пъти седмично се провеждат тук и детски четения, които са под формата на интерактивно занимание. Разнообразните творчески работилнички, водени от художничка, са друга чудесна опция за родителите, които желаят да предложат на своите малки и по-големи момичета и момчета интересни и смислени занимания. 

Би било странно да пропусна кафето, наред с книгите то е другата половинка от сърцето и духа на това място. Освен всичко останало, на Деси и Зина им се е наложило да се научат да приготвят кафе като истински баристи, защото, оказва се, тази ароматна напитка е цяла отделна вселена, която се движи по свои специални закони. За любителите на чая също е помислено, а винаги можете да се подкрепите и с някоя здравословна вкусотия. Аз опитах домашната лимонада, която беше много свежа. Следващия път мисля да заложа на чаша вино.

FOX Book Café има амбицията да се утвърди като културен център. Тук всеки месец ще може да се види различна изложба, а за всички останали събития (срещи с автограф, дискусии и пр.) можете да следите във Фейсбук.

Адресът е ул. "Уилям Гладстон" 32. Отбийте се, ще останете очаровани. И опитомени.