Градски находки

Къде е най-вкусният сладолед в София

7 места за вкусен сладолед в София

Лятото все още не си е отишло, така че да грабваме сладоледа.

Днес ви представяме няколко места в София, на които си заслужава да хапнете сладолед или джелато... май няма значение как го наричаме, важното е да носи свежест и някой от любимите ни вкусове. А вече има и достатъчно веган предложения, както и такива със заместители на захарта, така че да бъдат максимално здравословни.

Gelato & Latte

Отдавна това е една от любимите ни спирки за джелато, а сега ще ги открием и на още една локация – в новооткрития Quartal Park на бул. „Черни връх“. От самото начало тук предлагат сладолед без захар с нисък глекимичен индекс, който е подходящ за кето диета, а често заместват захарта с био подсладители. Тяхното най-голямо преимущество е,  че сами произвеждат млякото и сметаната, които използват, в тяхната Rozino Organic Farm. Често ни изненадват и с доста интересни гурме вкусове, с които ни провокират да опитаме нещо по-интересно и различно. Един от последните е джелато с урбеч от ленено семе и мед, който трябва да пробвате.

Има още...


"СладоледЪ"

Няма как да си представим парка пред Народния театър без онази зелена ретро будка за вестници на Братя Василеви, която е едно от instagrammable местата в София. Създадена през 1894 година, тя е била първото място, на което се е предлагала международна преса – от New York Times до Le Monde. След като стоеше дълго време затворена и надраскана с графити, миналото лято тя беше възстановена и превърната в място за вкусен сладолед. Всеки ден усмихнатите момичета там предлагат различни вкусове, а след като си изберете два или повече вкуса, можете да си направите и снимка за Инстаграм.

Има още...


Gelateria Naturale

Млечни, веган или сорбета – тук ви очакват различни вкусове от истински занаятчийски сладолед. Той не се прави от готови бази или индустриални смеси, а е напълно без консерванти, оцветители и хидтрогенизирани мазнини. Това лято със сигурност ще опитаме от сметановия сладолед с кокос и с 0% захар, а още от техните вкусни предложения ще можете да опитате този уикенд по време на нашия Mish Mash Fest. Иначе новите им сезонни предложения ви очакват както на познатия ни адрес на ул. „Шишман“ 12А, така и на още едно ново място – бул. „Витоша“ в Sweet and Salty Bakery Café.

Има още...


Savini Gelato

“Вярвам, че добрият учител ти показва пътя, а ти сам го търсиш. Аз го намерих в Savini, където всеки ден създаваме сладолед от нулата без спринт бази, без ароматизиращи пасти, без изкуствени емулгатори и стабилизатори”, споделя Савина Николова, която стои зад създаването на тази малка джелатерия, пред която почти винаги ще видите дълга опашка от хора и която вече е с няколко адреса в София. Това лято от Savini Gelato ни изкушават с нова линия веган сладоледи, като тук се търси най-доброто от всеки един продукт, който се използва за направата им. А ако си вземете за вкъщи, трябва да знаете, че кутиите, в които се слага сладоледът, са 100% compostable. Покрай сладоледа със сигурност ще се изкушите и от някой от кроасаните с маскарпоне и ягоди или от френския тост, който се прави с домашен пан бриош, потопен в био мляко, био яйца, истинска ванилия от о. Мадагаскар и френски ликьор Grand Marnier.

И още...


Afreddo Gelateria

Другата задължителна спирка се намира малко в началото на бул. „Витоша“, а именно Afreddo Gelateria, където вкусовете ни пренасят директно в любимата Италия. Може малко да ви изнерви дългата опашка, особено през уикендите, но пък чакането тук винаги си заслужава, като ние не пропускаме да си поръчаме пистачио, малина и бял шоколад, често точно в тази комбинация.

И още...


Gelato di Natura

Минавайки по ул. „Граф Игнатиев“, няма как да не се спрем точно тук, където откриваме божествен пресен сладолед с изцяло био мляко от български ферми, 100% плодове и ядки от български производители, включително и фунийките, в които го предлагат. Половината от вкусовете са сорбе, т.е. веган, като не пропускайте да опитате този от банан и авокадо, изключително свеж, както и от черния шоколад, който също е веган. Освен сладолед в Gelato di Natura ще ви е трудно да устоите и на домашните гофрети с био сладко без захар или с био течен шоколад. Наистина са много вкусни!

И още...


Confetti

Няма как да пропуснем и някоя от локациите, на които се намират Confetti, а техните сладоледи по рецепта на италианеца Флавио Молин отдавна са спечелили одобрение. Зад техните витрини винаги ви очаква изключително разнообразие от вкусове, които да комбинираме по ваше желание или по препоръка на хората, които ги предлагат. Тук също ще откриете доста интересни гурме вкусове, както и веган и диетични варианти за онези от вас, които не искат да нарушат драстично хранителния си режим.

 

Гениален сладолед