Градски находки

Ново място в София: Да се потопиш в света на "Великият Гетсби"

Прочутият герой на Франсис Скот Фицджералд сякаш оживява тук и сега

Ново място в София: Да се потопиш в света на "Великият Гетсби"

корицата на италианското издание "Великият Гетсби", 1936г.

Кадифен джаз се носи край ушите ви, вие сте в къса рокля с ресни и мъниста, прическата ви е като на Грета Гарбо – блестите и сте ослепителни. Представете си да можете още утре да се пренесете в Америка в началото на 20 век и да бъдете част от магията на Гетсби. Да, възможно е, и то в София. Неотдавна вратите си за мечтатели и хора с нестандартно мислене отвори място за събития и фотосесии, където всеки детайл е сцена от филм. В една от залите сякаш наистина преди малко са били Дейзи и Джей (Гетсби) и са се гледали с копнеещ поглед.

Създателите на TheRooms@TheSite споделят за мястото: „Джаз сесиите ви пренасят в чувствената атмосфера на Ню Орлиънс с музиката на Луис Армстронг и Чарли Паркър, а art déco детайлите ви правят част от разточителната атмосфера, присъща на филмите за великия Гетсби.”

В една от последните фотосесии, случили се там, две дами наистина ни потапят в „ерата на джаза”. Фотограф е Татяна Чохаджиева, която само преди няколко седмици беше отличена за свои кадри от Световната асоциация на сватбените фотожурналисти. И гледайки фотографиите, трудно можем да повярваме, че това е просто декор, грим и костюми. Тази фотосесия идва, за да отпразнува годишнината от създаването на легендарния роман. Защото всяка велика творба заслужава именно това – да отворим сетивата си и да празнуваме, отдавайки се на своето въображение и на радостта на своята душа.

Преди няколко дни се навършиха 96 години от публикуването на романа „Великият Гетсби”. За милиони читатели по света това не е просто книга, а една нова култура, един нов свят, изпълнен с блясък, романтика и малко тъга по неосъществените мечти. Както самият автор Франсис Скот Фицджералд пише, това е „ерата на джаза”.

„Великият Гетсби” е най-четеното произведение, написано от американец, през 20 век. Книгата е филмирана цели 5 пъти, като в ролята на главния герой са влизали актьори като Робърт Редфорд и Леонардо ди Каприо. Това е история, която няма граници, зрителят или читателят трябва напълно да освободи съзнанието си и да види докъде ще го отведе то. И петимата режисьори, екранизирали романа, са го видели по свой начин – точно както всеки би разбрал "американската мечта" по своему.

"Великият Гетсби" ни кара да се замислим за стремежа към материалното, каква е неговата реална цена, кои мечти си струва да преследваме и какво да дадем в замяна на това. Това е роман отражение на нашите илюзии и блянове, на красотата, но и на отплатата, която е нужно да се даде. Отражение, което е притегателно, но и малко опасно. Защото всичко, което блести, има цена.

 

Скот Фицджералд: "Човек никога не знае колко място заема в живота на другите"