Градски находки

Обичам Пловдив и обичам чай

„Чаена къща“ предлага около 400 вида чай.

Ако и за вас тези две неща са част от едно изречение, то знам точното място – „Чаена къща“ в Пловдив. За мен това е напълно ново откритие, но всъщност собствениците на чайната се занимават с внос на чай от години, а мъничката им чайна е част от Капана – най-цветното място в града. Нещо повече – в сайта на Капана твърдят, че това е най-старата чайна в България.

Да си откривам случайно нови прекрасни места е любимото ми нещо, когато пътувам. Всъщност не е ли така с всички ни. Затова разхождайки се из Капана нямаше как да подминем заведение с надпис „Чаена къща“ на витрината.

Вярвам, че в тези случаи съдбата сама ни води на тези места. Влязохме и бяхме абсолютно очаровани. В нашето семейство се пие само чай, а това е доста нетипично за България и подобни места, на които чаят е издигнат в култ, просто няма как да не впечатляват. В София насипният чай се продава главно на места, където половината от асортимента са кафета, тъй като това се търси повече, а и от това продавачите разбират повече. В най-добрия случай на щанда може да се добавят и разни чаши и чайници, но приготвянето на хубав чай изисква още много други неща и на първо място – любов.

В „Чаена къща“ обичат чая. Не зная какъв е еквивалентът за „бариста“ на чай, но този, който ни посрещна и обслужи в Пловдив, беше най-висока класа. Не го попитахме за името му, но това е той – сродна душа за всички любители на чай:

„Чаена къща“ предлага около 400 вида чай. Това прави изброяването абсолютно безсмислено, но със сигурност са покрити всички възможни сортове, смески и разновидности – от класическия бял, червен, черен и зелен чай (с безкофеиновите варианти) до вариации, които сигурно не трябва да се наричат „чай“, но пък са необичайни и вкусни – ройбос, билкови смеси, плодов чай и дори чай с дъб и подправки, който мирише на Ориент или, както каза продавача – на парфюм.

За един ден в Пловдив ходихме в чайната два пъти. Чаят, който аз обичам, е черен, с малко мляко и съответно ми беше сервиран превъзходен „асам“ с мляко, с малък пясъчен часовник, който отброява минутите за запарка и вкусна бисквитка. Цената, впрочем, е наполовина на онова, което плащам в София по заведенията, където чаят се сервира в чаши за капучино, а глътката мляко се таксува допълнително.

За щастие се оказа, че освен чайната в Пловдив, „Чаена къща“ има и сайт, от който могат да се купи всякакъв чай, както и да се прочетат любопитни и полезни неща за любимата ни напитка. Самата „Чаена къща“ е на ул.„Абаджийска“ 10 и ни очаква с най-хубавата чаша чай.