Градски находки

Пускат чернова на "Хари Потър" на благотворителен търг

Изданието върви с кореспонденция писма между издателя и рецензента на детски книги

Пускат чернова на "Хари Потър" на благотворителен търг

Първата книга от поредицата "Хари Потър и философският камък"
Снимка:  Jacob King/PA Images via Getty Images

Единствената известна чернова на първото издание от поредицата за Хари Потър и философският камък ще бъде пусната на търг тази седмица. Очаква се изданието с подписа на авторката Джоан К.Роулинг да бъде продадено за най-малко 25 000 британски лири.

Комплектът е от специфични листове хартия от 109 страници и ще се продава от името на  аукционна къща Chiswick Auctions. Към черновата вървят и писма от 1997 г., годината на публикуване на „Хари Потър и философският камък“. В кореспонденцията между Розамунд Уокър, тогавашен маркетинг мениджър в Bloomsbury Children's Books и рецензентката на детски книги Фиона Уотърс. В писмата двамата разискват сюжета на книгата и впечатленията си, а Уотърс пише:

„Просто ми хареса тази книга… Има нещо в Хари Потър, което ми напомня за Чарли Бакет в „Чарли и шоколадовата фабрика“ за хубавия човек, който прави добро“.

Това е единственият известен оцелял набор от чернова и съпътстващата я кореспонденция. Комплектът ще бъде част от наддаването на 28 април и е оценен на £20,000-£30,000.

Набор от първи издания на всичките 7 британски заглавия Хари Потър също ще бъдат продадени от аукционната къща, всички от които са подписани на заглавната страница от Джоан К. Роулинг и са в отлично състояние. Книгите са придружени от бележка на хартия с глава на Роулинг, в която обяснява, че този подписан комплект е дарен от нея, за да бъде използван за търг за набиране на средства в помощ на благотворителната организация BSF. Изданията са били дарени от различни хора по различни причини.

Романите за Хари Потър са феномен, който продължава да вдъхновява деца и възрастни по много начини и интересът към историите, книгите, филмите, музеите и всичко свързано с приказните герои се радва на огромен интерес. 

По Нова година организирата и събиране на актьорския екип на поредицата филми: