Градски находки

София, която никога не спи, но всяка сутрин се събужда по-красива

"Етюд-и-те на София"

София, която никога не спи, но всяка сутрин се събужда по-красива.

Отваря очите си в карето между Опашката на коня, Софийския и Александър Невски. Измива лицето си на чешмите зад Джамията, закусва геврек, купен от някоя баба, пие кафето си на Царска, кара колело в Борисова, прави графити около Перловска, среща се с приятели на Кристал, рисува пейзажи в градинката с гълъбите, качва се на Витоша, за да подиша, после диша и на Шишман, Оборище, Малките Пет. 

София, която чете в метрото, взира се в театралните афиши и обича опера, балет, джелато, тайни партита във фабрики и нощни кънки на лед. 

София никога не се губи в своите подлези, има приятели в крайните квартали, а смехът й кънти по централните улици.

София, която гледа кино на открито, разцъфва в лилии, люляци, кестени и кафенета, вози се в трамваи, спуска се със ски, пързаля се с найлон по снега в Западен парк и ходи пеша от Лагера до Халите, от Стрелбище до Заимов, от Полигона до Орлов.

София, погледната отгоре. София и тайната й дива природа, която понякога ни се показва под формата на таралеж, а понякога дори и на лисица.

София днес празнува себе си.

Нека празнуваме с нея Деня на София, като я разгледаме в 24 кадъра, уловили част от многото й лица. Фотографиите са дело на "Етюд-и-те на София", които винаги успяват да видят града, с неговите малки и значими етюди през вдъхновения поглед на любопитно дете. 

Честит празник, София!

 

Вълнуващи събития, които да посетим в Деня на София