Градски находки

Уикенд календар: Оракули, сватби, музика и арт

Градски находки

Уикенд календар: Оракули, сватби, музика и арт

Снимка: Дара Комитова

Малко рок, малко изложби, културни събития или просто брънч на интересно място в приятна компания. Колко му трябва на един градски човек, за да разпусне душата в събота?

Ето и какво предлага уикенд календара за поредните два почивни дни от иначе доста сивия януари:

NU METAL night 

Кога: 14 януари 21 ч.

Къде: Тънка червена линия 

Нова година - нов късмет, а в бар "Тънка червена линия" започват ударно - с Nu Metal Party с DJ Pop CoЯe. Любими банди, нови включвания и такива, които дори не сте подозирали, че съществуват - всичко това в събота вечер с музиката на Linkin Park, KoЯn, Limp Bizkit, Slipknot, System Of A Down, Deftones, Staind, Coal Chamber, Papa Roach, Disturbed, Drowning Pool, Mudvayne и още ...

Вход: свободен

Има още...


Големите феномени в изкуството: От праистория до изкуствен интелект

Кога: 14 януари, 16:00 ч.

Къде: Дом на киното, София

Домът на киното в София организира поредица от лекционни събития на тема съвременно изкуство. Първата ни лекция за 2023-а е на 14 януари, събота, от 16:00 ч.

Какви могат да бъдат неподозираните връзки между ярки проявления в хода на историята на изкуството? Можем ли да говорим за „ДНК в изкуството“, което присъства неизменно в еволюцията на творческия импулс и подход, визуалната ни и духовна култура? Тези теми ще бъдат проследени, докато се прави паралел между много ранно изкуство и съвсем актуални съвременни произведения, автори, тенденции и феномени.  

 Повече за събитието може да прочетете тук: 

Билети: 12 лв. (10 лв. за ученици и студенти) – онлайн или тук:

Има още...


No More Many More в Пловдив

Кога: 14 януари

Къде: Download - Пловдив

Първото концертно участие на No More Many More е на 14 януари събота на пловдивската сцена на Download, който посреща и още един музикант същата вечер: G R E E S H. Той ще свири самостоятелните си сингли за първи път с пълнокръвна банда с музикантите от Габана и Портокал / Матака на 14 януари в Rock Bar Download

Билети може да закупите тук:

Има още...


Дивинации, Оракули и Синхроничност

Кога: 14 януари, 15:00 ч.

Къде: Бар "Шрьодингер"

Един много вълнуващ уъркшоп на тема оракули и синхроничност ще се проведе в бар Шрьодингер в София в събота от 15 ч.

С организаторите ще надникнете непознатото, зад воала, да са разберете какво са дивинациите. Дивинацията е допитването за случайни бъдещи събития; тя може да бъде естествена (тълкуване на сънища, на екстатични прорицания) и изкуствена посредством инструменти (изкуството на Таро, Руни, на гадаещите по жребий и т.н.). Ще се потопите още в синхроничността – понятие, въведено от Карл Юнг за явление, при което едно събитие от външния свят съвпада до голяма степен с психологическо състояние – мисъл, идея, предчувствие, съновидение.

На лекцията ще се запознаете с инструменти за предсказния като Геомантия, Таро, видове Руни, И дзин, келтски Огам.

За резервации: 0883 321 223 или на място в бар "Шрьодингер". 

Вход: 30 лв.

И още...


Сватбено изложение

Кога: 14 и 15 януари

Къде: хотел "Балкан"

За 15 години изложението за сватбени събития и церемонии показва най-доброто от заетите в бранша. Тази година изданието ще се проведе на 14 и 15 януари в хотел "Балкан" на пл. "Света Неделя". Елате да се запознаете с най-новите предложения за булчински рокли, кетъринг, сватбени пътешествия, торти и сладкарски предложения, напитки и бар-оферти, аксесоари, ди джеи и какво ли още не...


"Майка" - филм на Зорница София по кината

Ако ви се ходи на кино, изберете българския филм "Майка" на Зорница София. Той тръгва по кината от тази седмица и се очаква да събере огромен интерес. 

Ако вече сте го гледали, вижте какви български филми се въртят в момента - който и да гледате, ще подкрепите българското кино, защото в момента има доста добри предложения. 

Има още...


Денят на шапките – с Мая Бежанска

Кога: 15 януари 11:30 ч.

Къде: Bulgaria Mall

Издателство Noble Star Books кани малки и големи в Bulgaria Mall за Световния ден на шапките – 15-и януари. На събитието ще бъде представен и новият детски роман на издателството „Шапкарите“ на Тамзин Мърчант.

Искате ли да научите кои са Шапкарите и как вплитат магия в шапките, които изработват? Какви съставки са нужни, за да бъде изработена шапка за смелост, за концентрация или за любов? Всичко това – на ниво партер и носете любимата си шапка! Деца и родители ще имат възможност да се потопят в магическия свят на Шапкарите с помощта на актрисите Мая Бежанска, Вероника Петрова и Росица Казакова, както и да усвоят техните умения за сътворяване на вълшебни шапки.

Всички желаещи ще имат възможност да се включат в изработването на шапки с предварително поставена задача и с използването на определени съставки.