Градски находки

В това кафене мобилните телефони са забранени

Често ли изпитвате нужда от дигитален детокс? Ние също.

В това кафене мобилните телефони са забранени

Кафене "Брехт". Снимка: tripadvisor

Често ли изпитвате нужда от дигитален детокс? Ние също. В дигиталната ера, в която живеем, е почти невъзможно да се изолираме от мобилните си телефони и компютрите и да си позволим просто да бъдем - тук и сега. Много хора вече усещат пагубното въздействие върху тялото и психиката им от технологиите, но е факт: работата на всички ни е свързана с компютри, таблети, интернет, социални мрежи - и това е неизбежно. Вече има и множество приложения за ограничаване на екранното време, но трябва да признаем, че те не са особено ефективни. Ако сами не пожелаем, нищо не може да ни накара да оставим телефона на страна.

В Амстердам обаче има едно кафене, в което телефоните са забранени. Кръстено на немския писател, кафене “Брехт” предлага на посетителите си автентично преживяване, което ги връща обратно в 90-те години, когато мобилните телефони все още не съществуваха и можехме да се наслаждаваме на компанията си необезпокоявани от нищо.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Offline Club (NL) (@theoffline_club)

Инициативата е подкрепена от платформата The offline club, която предлага улеснение за тези, които смятат, че прекарват твърде много време на телефоните си. За тези, които ценят реалния живот пред виртуалния. За тези, които искат да се изключат и да си вземат кратка почивка от ежедневието и безкрайното скролване.В кафене “Брехт” можете да седнете удобно и се заредете с енергия, като четете книга, рисувате, разработвате (бизнес) идеи, водите дневник, правите фотоалбум, плетете или каквото ви харесва. Разбира се, има място за общуване, обмяна на идеи, обсъждане на книги или игри - но само ако ви се играе.

В кафенето се организират специали срещи за дигитална детоксикация, които позволят на посетителите да забавят темпото, да подобрят креативността си, да срещнят забавни хора и да се заредите с нова енергия. Перфектната офлайн почивка от натоварения ви график и постоянно свързания живот.

The offline club също така организира уикенд бягство, далеч от ежедневната суматоха и безкрайните дигитални разсейвания. Всеки може да прекара 2 нощувки в просторна къща сред природата, където ще получи здравословна закуска, обяд и вечеря, приготвени от личен готвач, неограничено количество плодове, закуски и напитки, възможност за дълги разходки сред природата, четене, игри, йога и размисъл. Свободата да прави каквото иска и когато иска. Къщата се намира в Хогхален, Дренте, сред гори и земеделски земи.

Офлайн уикендът ви позволява да си починете и да отворите съзнанието си за нови идеи и творчество. Затова при пристигането ви вземат телефона и го заключват. Разбира се, вашите приятели и семейство могат да се свържат с нас при спешни случаи.

Собствениците на кафенето също така се опитват да приложат работата и идеологията на Брехт по свой начин в кафенето. Купуват възможно най-много продукти от компании, на които имат доверие. Избягват големите марки колкото е възможно повече. Така че няма вино от търговеца на едро, няма бира от мултинационални пивовари и всяка седмица предлагат различно сирене от добър малък производител. Също така използват почистващи продукти от щастливи сапуни, а хартията е с етикети за устойчивост. Това кафене си е цяло богатство в днешния дигитален и изкуствен свят.