Градски находки

Вино, Испания и едно приключение

Подарявам ви сега бърза, но вълнуваща разходка до Испания, елате с мен...

В рубриката ни за градски находки днес искам да ви представя едно място, което отваря врати в София през октомври миналата година. Аз го открих за себе си съвсем наскоро и се чудя как е възможно толкова да съм закъсняла. Въпреки всичко подарявам ви сега бърза, но вълнуваща разходка до Испания, елате с мен...

Ще започна малко отдалече. Нали знаете, че майчинството е преломен момент в живота на всяка жена? Аз самата точно тогава поех в тотално различна посока по отношение на това, с което се занимавам. Много мои приятелки също предприеха пълна кариерна промяна именно когато родиха първото или второто си дете. Така се случва и с Бойка, която малко след като става майка за втори път, се впуска заедно със съпруга си Стефан в приключението, наречено CAVA.

„Cava“ всъщност означава вино. Това е испанският еквивалент на френското шампанско и на италианското просеко. В едноименното заведение, разбира се, се предлага cava, а в богатия винен лист освен Испания ще прочетете и Италия, Франция, Португалия, България, Нова Зеландия. Ние пихме по чаша българско шардоне, която в съответния ден беше включена в обедното меню. Сега имаме минимум една причина да се върнем, защото все още не сме опитали основното – cava с онези игриви мехурчета, заключили в себе си испанското слънце...

Комбинирахме част от дневните предложения (микс салати и пилешко бутче с пресни картофи) с tapas (кростини с чимичури, авокадо и свежо сирене). Менюто в заведението е сезонно, т.е. всичко се приготвя със сезонни продукти. Освен това е изцяло авторско, дело на главния готвач, който очевидно си разбира много добре от работата, защото всичко беше отлично. Включително и десертът – фъдж кейк, изненадваща, но доста сполучлива комбинация между шоколад, тиквички, сладолед и дафинов лист.

Няколко думи и за интериора. Усещането е за дом, голям гостоприемен дом. Дори килимът и шевната машина са част от семейната история на собствениците – притежание са били на бабата на Бойка. А зелената градина, заради която Бойка се влюбва в това място, ви отвежда директно в Испания. Засега тя няма да се ползва, но самото й присъствие тук е достатъчно, за да се потопите докрай в един топъл, слънчев и уютен свят.   

CAVA се намира на ул. „Петър Парчевич“ 52.