Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

10 чисто нови музея, които мечтаем да посетим през 2019-а

10 чисто нови музея, които мечтаем да посетим през 2019-а
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Първо, трябва да кажем с огромно съжаление, че нито един от тези десет музея не е в Европейската столица на културата Пловдив.

За разлика от други градове, удостоени с тази чест в предишни години – като Солун и Марсилия, където бяха  построени впечатляващи музеи (споменавам двата, които лично съм виждала),  у нас такова нещо няма да се случи. Каквито и да са причините - това е жалко и, за съжаление, вероятно непоправимо. Така че докато чакаме още неизвестно колко години да обявим откриването на нов български музей, ето десет съвсем нови в Европа и по света, които много искаме да посетим в най-скоро време:

Humboldt Forum в Берлинския дворец

Точно срещу Острова на музеите в Берлин някога се е намирал дворецът на пруските владетели. Войната нанася сериозни поражения на сградата и тя стои изоставена години след това. Тъй като дворецът се намира в съветската зона на Берлин, решението за него е да бъде съборен – руснаците не искат подобна монументална сграда да напомня на германците за имперското величие. През 50-те години на миналия век огромната сграда е взривена и заличена напълно.

През 2008 г. италианският архитект Франко Стела печели проекта за възстановяване на някогашния дворец. Първата част от него се нарича Humboldt Forum и ще бъде открита в края на тази година по повод 250-годишнината от рождението на Александър фон Хумболд. Това ще бъде първият безплатен музей на Берлин и в него ще бъде разположена част от експозицията на Етнографския музей. Някои от експонатите са наистина впечатляващи като размери и въздействие, така че посещението си заслужава.

James Simon на Острова на музеите в Берлин

Наричат тази сграда „отговор на пирамидата пред Лувъра“, защото ще има подобни функции – в нея ще се продават билети за всички музеи на острова, ще има голям магазин за сувенири, кафене и зали за събития. От тази нова сграда ще може да се стига до четири от петте музея. Освен това James Simon има собствена изложбена площ -  през август ще се състои и първата голяма изложба. Това нововъведение на музейния остров със сигурност ще бъде високо оценено от всеки, който се е редил, в жега или в студ, на дългите опашки в двора между музеите, където в два павилиона се продаваха билетите.

Новата сграда носи името на текстилния магнат от еврейски произход James Simon - един от най-големите меценати на изкуството в Германия. Архитект на постройката е бюрото на Дейвид Чипърфийлд.

Има и още...

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...