Изкуство

10 топ филма от селекцията на София Филм Фест Лято

Част от най-гледаните фестивални заглавия са на разположение до есента

Близо 90 заглавия от лятното издание на София Филм Фест ще останат в онлайн пространството чак до есенното издание на филмовия фестивал. Можете да откриете тук богата селекция от български и чужди ленти, но аз ви препоръчвам 10 заглавия, които със сигурност не трябва да пропускате. 

"Сестра"

За първи път в историята на фестивала публиката има безпрецедентна възможност да види филма, получил Голямата награда "София – Град на киното", присъдена от авторитетното международно жури. През 2020 година това е "Сестра" на Светла Цоцоркова, нейният втори пълнометражен филм – с богата фестивална история и отличия в Сан Себастиан, Котбус и Скопие. "Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас", пише списание Variety.

И още ... 


"Босият император"

Два са филмите на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс, които могат да бъдат открити онлайн. Мащабната копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България "Босият император", с участието на Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, е продължение на забавната история "Белгийският крал" (номиниран за европейска комедия на годината), в който главният герой – крал Николас III, се опитва да премине инкогнито през Балканите заедно с антуража си, пременени в български национални носии!

И още ... 


"Медена земя"

Не бива да се пропуска двукратно номинирания за "Оскар" филм "Медена земя" на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов. Филмът е истинско бижу и получи наградата за най-добър чуждестранен документален филм на "Сънданс" (2019). Историята пренася зрителите в едно запустяло кътче на Европа, където Хатидже Мурадова живее в хармония с околния свят и пчелните семейства, за които се грижи.  

И още ... 


"Предателят"

Верен на впечатляващия си авторски стил, италианският майстор на киното Марко Белокио прикова вниманието на зрителите с най-новия си филм. "Предателят" получи номинация за "Златна палма" в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор – Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди. Филмът разказва за живота на "боса на двата свята" Томазо Бушета, първия информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между "Коза ностра" и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета.  

И още ... 


"Мартин Идън"

"Мартин Идън" е първият пълнометражен игрален филм на италианския документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, а премиерата ѝ е на фестивала във Венеция 2019, където филмът е сред номинираните за "Златен лъв", а Лука Маринели получава престижната награда Coppa Volpi за най-добър актьор.  

В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений – бедния и необразован моряк Мартин, страстно влюбен в богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Скоро се превръща в успешен писател, но му се налага да осъзнае горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

И още ... 


"Извинявайте, че не ви намерихме"

Най-новият филм на легендарния британски режисьор Кен Лоуч – "Извинявайте, че не ви намерихме", е трогателен и силно драматичен разказ за Рики и семейството му, които водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 г. Рики работи неуморно като шофьор на доставки, а съпругата му гледа болни хора. Семейството е задружно, но когато двамата поемат в различни посоки, всичко започва да се разпада. 

И още ... 


"Шарлатан"

Най-новият филм на легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд също може да бъде видян онлайн! Премиерата на "Шарлатан", копродукция между Чехия, Ирландия, Словакия и Полша, беше на Берлинале 2020. Холанд разказва сърцераздирателна история за човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, като сред пациентите му е дори и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като той умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.

И още ... 


"Въпреки мъглата"

В основата на новия филм на Горан Паскалевич "Въпреки мъглата" е темата за бежанците в Европа. Филмът е историята на младия Мохамед – родителите му са се удавили, пътувайки с гумена лодка към италианския бряг, но той успява да намери нов дом при семейна двойка, която е загубила дете. „Европа е свидетел на разгорещени дискусии относно бежанците, а аз се запитах какво бих направил, ако открия изоставено дете на улицата през нощта, докато шофирам към дома. Отговорът бе повече от ясен: бих взел детето със себе си“, разказва режисьорът за раждането на идеята за филма. 

И още ... 


"Господ съществува, името ѝ е Петруния"

Друг вълнуващ филм с фокус върху темата за равнопоставеност на жените е "Господ съществува, името ѝ е Петруния", копродукция между Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения, на режисьорката  Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент с Наградата ЛУКС и разпространението на всички европейски езици. Сюжетът е забележителен – по време на традиционното вадене на светия кръст от водата на Йордановден, обичайно мъжка надпревара, една жена на име Петруния по случайност улавя кръста и отказва да го "предаде" на властите, защото иска да отстоява своето право на "година щастие". 

И още ... 


"Династията Пиер Карден"

"Династията Пиер Карден" на П. Дейвид Хеберсол и Тод Хюз продължава да е достъпен за ценителите на класиката в модата и на увлекателните документални разкази. Милиони хора по света разпознават култовото лого и популярния подпис, но малко хора познават човека, който стои зад модната империя. Кой е Пиер Карден? Каква е историята зад легендарния образ? Уникалният г-н Карден осигурява лично на режисьорите изключителен достъп до архивите, както и безпрецедентни интервюта в залеза на славната си кариера.

 

8 филма за сложните отношения между хората