Изкуство

12-годишен вярва. че може да промени света с плетене

Плетенето като послание за социална промяна

12-годишният Джона Ларсън определено вярва, а и доказва, че плетенето на една кука може да промени света. Занаята научава, когато е петгодишен. Оттогава до днес е сътворил стотици произведения, много от които носят социални послания. Творбите му варират от плетени платна с лозунги като Black Lives Matter, през кукли и стигат чак до създаването на одеяла.

Веднъж завършил своите произведения, Джона предпочита да ги продава, като дарява приходите на неправителствена организация, ориентирана към устойчивото развитие на Етиопия и бедните региони

„Да даря парите си на „Корените на Етиопия“, беше невероятно за мен. С моя помощ са построени библиотека и научна лаборатория за децата в региона, където съм роден. И то заради съдействието на дарителите!“, разказва пред My Modern Met Джона Ларсън. 

Усилията на Ларсън вървят ръка за ръка с голямата страст, която изпитва към плетенето. Сам казва, че любимото му нещо в плетенето е... самото плетене. И докато много от другарите му по занаят се ограничават до изработката на шалове и шапки, то Джона обича сам да създава предизвикателства за себе си с нови изобретения. И ако все пак трябва да направи своя избор, той ще се спре на шаловете. Защото за него преметнатият върху облегалката на диван шал е прекрасна гледка. 

Любовта си към занаята Джона пренася и към своите приятели, които обучава на нови техники или пък посвещава в света на плетенето. Източник на вдъхновение за мнозина е и Инстаграм профилът на момчето, където дава своите насоки за начинаещите. В допълнение на това Ларсън издава и своята втора книга, посветена на плетенето. В галерията ни можете да се насладите на творбите на Джона.

 

Фотографията като обяснение в любов към природата