Изкуство

15 култови мюзикъла, които да гледате семейно

Мюзикълите никога няма да си отидат!

Може би първите мюзикъли, които съм гледала, са "Пея под дъжда", "Шербурските чадъри", "Седем невести за седем братя". По БНТ, разбира се. Помня смътно и "Уестсайдска история" и "Кабаре", които бяха доста по-ъндърграунд, така че може би тях съм гледала в кино "Дружба". После се сдобих с плоча на "Балкантон" с песните от "Брилянтин" и може да се каже, че официално бях в час с мюзикълите. Но колкото и да е странно за някои хора, този филмов жанр не е останал в миналото. Макар че понякога гледаме на тях снизходително, успехът на множество заглавия от последните години доказва, че мюзикълите никога няма да си отидат.

Изключително популярни от 30-те до 50-те години на XX век, филмовите мюзикъли оставят вечна следа в киноизкуството, основно отвъд Океана. През Златната ера на мюзикълите всички големи филмови студиа в Холивуд се надпреварват да създават музикални филми, а звезди като Фред Астер, Джинджър Роджърс, Джеймс Кагни, Джуди Гарланд, Деби Рейнолдс са останали завинаги в пантеона на славата.

Някои от филмовите екранизации са по класически заглавия от Бродуей в Ню Йорк и Уест Енд в Лондон, други са писани директно за големия екран. Някои от песните са толкова известни, че са надминали кино произведенията, а композитори като Андрю Лойд Уебър, Джон Кандер, Ленард Бърнстейн са оставили незабравимо музикално наследство.

Спокойно можем да кажем, че интересът към мюзикълите се завърна благодарение на суперуспешния La La Land, а през последните години интересът се поддържа все така силен от римейка на "Роди се звезда", но зад тях има дълга история от възходи, която днес решихме да ви припомним – не само класиките, но и по-съвременни заглавия, които са доста по-достъпни за гледане. Не сме включили класиките на Дисни, в които музиката заема достойно място, но може би това е идея за нова класация...

Пуснете си песните, струва си!

 

"Мулен Руж" (2001) с Никол Кидман и Юън Макгрегър 

 

"Чикаго" (2002) с Ричард Гиър, Рене Зелуегър и Катрин Зита Джоунс


"Лак за коса" (2007) с Джон Траволта, Мишел Пфайфър и Куин Латифа

 

"Mамма Миа!" (2008) с Мерил Стрийп и Пиърс Броснан


"Девет" (2009) с Марион Котияр, Даниел Дей Луис и Пенелопе Крус  

 

"Клетниците" (2012) с Хю Джакман, Ръсел Кроу и Ан Хатауей


"Магьосникът от Оз" (1939) с Джуди Гарланд и Франк Морган

 

"Пея под дъжда" (1952) с Джийн Кели и Деби Рейнолдс


"Уестсайдска история" (1961) с Натали Ууд, Джордж Чакирис

 

"Шербурските чадъри" (1964) с Катрин Деньов и Нино Кастелнуово


"Кабаре" (1972) с Лайза Минели и Майкъл Йорк

 

"Брилянтин" (1978) с Джон Траволта и Оливия Нютън Джон


"Евита" (1996) с Мадона и Антонио Бандерас

 

La La Land (2017) с Ема Стоун и Раян Гослинг